О пројекту „Нови Сад Опен Арт – НОА“

oprojektu

Културни центар Новог Сада у сарадњи са Беоарт-Лајвеарт галеријом из Београда, организовао је по први пут у Новом Саду „Нови Сад Опен Арт – НОА” – Дан отворене уметности. Манифестација се одржала 6. септембра 2014. године, целодневним програмом како у просторијама Културног центра тако и на улицама у центру града.

НОА је настала као први корак ширења мреже нове уметничке сцене у Србији, коју је отпочела манифестација „Београд Опен Арт-БОА”. Карактеристика Опен Арт пројекта је герилски, blitzkrieg карактер и има намеру да муњевитом, једнодневном интервенцијом покуша да у три корака представи младе уметнике и олакша им пут до пажње јавности и тржишне размене вредности. Цео овај пројекат осмислиле су четири кустоскиње из Београда и оне су ове године у главном граду организовале Дан отворене уметности већ други пут. Сунчица Марковић, академска сликарка и помоћница директора КЦНС учествовала је као једна од кустоскиња у овогодишњем београдском пројекту и ту се родила идеја да се овако један квалитетан пројекат чији је циљ подршка младим академским уметницима, имплементира и у нашем граду, а КЦНС је одмах препознао вредност коју би НОА имала за наше уметнике.

Циљ манифестације је непосредније представљање младих уметника до 35 година из Србије и приближавање савремене уметности грађанима кроз интерактивне садржаје.

Догађај је другачији од свега до сад виђеног код нас јер нуди отворен приступ и према публици и према уметницима. Уметницима смо пружили оно што им је данас мање доступно: прилику да се представе разноврсној публици и да продају своја дела, као поруку да у Србији за њих има будућности. Каталог уметника и њихових дела који су представљени на „Нови сад Опе Арт“ можете погледати овде.

Уметнички савет и организациони тим Опен Арт пројекта чине три историчарке уметности из Београда Бојана Ибрајтер Газибара, Биљана Јотић и Ксенија Кастратовић и као главни организатор и кустос новосадског Опен Арта академска сликарка Сунчица Марковић, помоћник директора Културног центра Новог Сада.

Арт дирекција је поверена Војиславу Радовановићу, а дигиталне комуникације и фотографија Александру Газибари.

Партнери у реализацији БОА и НОА 2014. су галерија Беоарт-Ливеарт www.beoart-livesrt.com, Културни центар Београда www.kcb.org.rs и Културни центар Новог Сада www.kcns.org.rs

NOA ilustracija