event_note Tribine
26.01.2018 - 26.01.2018 access_time 18:00

Tribina „Nikola Pašić i stvaranje Jugoslavije“ 26. januara u Klubu „Tribina mladih“

location_on Tribina mladih
event_note Tribine
26.01.2018 - 26.01.2018 access_time 18:00

Tribina „Nikola Pašić i stvaranje Jugoslavije“ 26. januara u Klubu „Tribina mladih“

location_on Tribina mladih

Tribina „Nikola Pašić i stvaranje Jugoslavije“ održaće se u petak, 26. januara u 18 časova u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač je Milovan Balaban, istoričar. 

Tribina će biti posvećena Nikoli Pašiću, jednom od naših najpoznatijih političara. Niko na srpskoj političkoj sceni nije se održao toliko dugo kao Pašić, pri tom delajući u više nego složenim i za naciju sudbonosnim vremenima. Kad se tome doda da je popularni Baja imao veliki broj neprijatelja (kako u samoj Srbiji, tako još više među vodećim državnicima savezničkih zemalja, kao i novoformiranoj državi Jugoslaviji) može se konstatovati da je ovaj političar imao nešto jedinstveno i autentično što mu je omogućilo da opstane toliko dugo, u balkanskim političkim prilikama.

Pašić je obično ćutao, čime je ostavljao utisak dubokomislećeg i analitičnog čoveka. Kod nekih je izazivao nepoverenje, ali su njegove pristalice imale apsolutnu veru da “Baja zna šta radi”. Ono što je sigurno, nije bio sklon ispraznim i zapaljivim govorima, štaviše to mu je bilo odbojno pošto je prednost davao studioznom i dobro isplaniranom delovanju.

Na tribini će biti reči o celokupnom životu Nikole Pašića. Njegovom političkom delovanju, ideološkim usmerenjima od rane mladosti, ali i psihološkom profilu političara, čije su reči, kao i jednostavni načini rešavanja komplikovanih životnih i političkih situacija ušli u narodnu priču. Isto tako biće apostrofirana politička uloga Pašića u burnim godinama Prvog svetskog rata, njegov entuzijazam, ali i sumnje i nedoumice, kada se paralelno sa otporom neprijatelju radilo na zbližavanju sa predstavnicima hrvatskog i slovenačkog naroda i stvaranju zajedničke države.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja