event_note Трибине
26.01.2018 - 26.01.2018 access_time 18:00

Трибина „Никола Пашић и стварање Југославије“ 26. јануара у Клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих
event_note Трибине
26.01.2018 - 26.01.2018 access_time 18:00

Трибина „Никола Пашић и стварање Југославије“ 26. јануара у Клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих

Трибина „Никола Пашић и стварање Југославије“ одржаће се у петак, 26. јануара у 18 часова у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач је Милован Балабан, историчар. 

Трибина ће бити посвећена Николи Пашићу, једном од наших најпознатијих политичара. Нико на српској политичкој сцени није се одржао толико дуго као Пашић, при том делајући у више него сложеним и за нацију судбоносним временима. Кад се томе дода да је популарни Баја имао велики број непријатеља (како у самој Србији, тако још више међу водећим државницима савезничких земаља, као и новоформираној држави Југославији) може се констатовати да је овај политичар имао нешто јединствено и аутентично што му је омогућило да опстане толико дуго, у балканским политичким приликама.

Пашић је обично ћутао, чиме је остављао утисак дубокомислећег и аналитичног човека. Код неких је изазивао неповерење, али су његове присталице имале апсолутну веру да “Баја зна шта ради”. Оно што је сигурно, није био склон испразним и запаљивим говорима, штавише то му је било одбојно пошто је предност давао студиозном и добро испланираном деловању.

На трибини ће бити речи о целокупном животу Николе Пашића. Његовом политичком деловању, идеолошким усмерењима од ране младости, али и психолошком профилу политичара, чије су речи, као и једноставни начини решавања компликованих животних и политичких ситуација ушли у народну причу. Исто тако биће апострофирана политичка улога Пашића у бурним годинама Првог светског рата, његов ентузијазам, али и сумње и недоумице, када се паралелно са отпором непријатељу радило на зближавању са представницима хрватског и словеначког народа и стварању заједничке државе.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања