event_note Трибине
23.03.2018 - 23.03.2018 access_time 19.00

Трибина „Масонски утицај – мит или стварност“ 23. марта у Клубу „Трибина младих“

location_on Велика сала
event_note Трибине
23.03.2018 - 23.03.2018 access_time 19.00

Трибина „Масонски утицај – мит или стварност“ 23. марта у Клубу „Трибина младих“

location_on Велика сала

У оквиру циклуса Зеленa дебатa, трибина „МАСОНСКИ УТИЦАЈ – мит или стварност“, биће одржана у петак, 23. марта у 19 часова у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и модератор је Данило Копривица.

     Зелена дебата је форма сусретања стручне и упућене лаичке јавности, институционалних и ванинституционалних заинтересованих страна на теме из области културе урбаног живљења. Двадесетдруга по реду дебата, за свој фокус одабрала је интригантну друштвену појаву – утицај масонерије.

     Код нас је преовлађујуће мишљење, да су масонске обедијенције тајна друштва, нетранспарентног и мистичног утицаја, потенцијално опасног за друштво. На примеру Великог Оријента Француске (ВОФ) говорићемо о актуелном статусу и утицају масонерије у Француској. Како формалном, тако и неформалном али јавно препознатљивом, оличеном у друштвеном активизму и евентуалном утицају на избор носилаца кључних друштвених функција. Aли и о утицају на формулисање и јавно заговарање важних друштвених политика.

     Имајући у виду, да су прве личности са ових простора, које се везују за масонерију, били претежно народни просветитељи, промотери образовања и науке, а касније и политички и друштвени ујединитељи, осим бављења коренима настанка масонерије, запитаћемо се, како се гледа на данашњу улогу овдашњих масона.

     Уз помоћ НСУ – Уживо са новосадских улица, портала и ФБ странице,  сазнаћемо какав је став млађих суграђана о масонском уицају на друштвена збивања али и о ставу према једном значајном друштвеном догађају, који је битно утицао на новију историју Европе.

Учесници:

     Тјери Жерве (Thierry Gervais) је члан Савета Реда, највишег тела Великог Оријента Француске. Задужен је за рад европских ложа ове обедијенције.  Инициран je у ВОФ пре 25 година, a обављао je многе одговорне дужности: Часни Старешина, Председник Конгреса, да би данас био члан Савета Реда, који броји 35 чланова. По струци је инжењер информатике, а током богате друштвене каријере био је заменик градоначелника за урбанизам и екологију града Блањак (Гаскоња) и одборник у дистрикту Велики Тулуз.

     Проф. др Жолт Лазар је редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду. Области његовог интересовања и истраживања су социологија културе, културна антропологија и нама, за ову прилику посебно интересантна област социологије религије, која изучава и херметичка друштва какво је масонерија. Аутор је књиге „Настанак масонерије“ (2009).

     Упознајемо се,  дебатујемо, умрежавамо идеје и снагу и премрежавамо Нови Сад, на новој сесији Зелене дебате.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања