event_note Трибине
26.02.2020 - 26.02.2020 access_time 19.00

Tрибина „Литије у Црној Гори – обнова заветног наратива“ 26. фебруара у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих
event_note Трибине
26.02.2020 - 26.02.2020 access_time 19.00

Tрибина „Литије у Црној Гори – обнова заветног наратива“ 26. фебруара у клубу „Трибина младих“

location_on Трибина младих

Tрибина „Литије у Црној Гори – обнова заветног наратива“ биће одржана у среду 26. фебруара у 19 часова, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач је Милован Балабан, историчар.

На трибини ће бити речи о феномену који је изненадио цео свет. Литије у Црној Гори су протест против неправедног и дискриминаторског закона. Но, оне су резултат и дуготрајног потискивања духовне парадигме на којој је настала, егзистирала и као држава се уобличила Црна Гора. Отуда су оне резултат и манифестације дуго потискиваног духа и модела размишљања који је у темељима Црне Горе и њеног народа, без обзира да ли се он данас официјелно изјашњава као српски или црногорски.

Како би разлучили феномен такозваног двојног идентитета у Црној Гори покушаћемо у једном скраћеном водичу кроз историју да објаснимо како се на српски народни доживљај надоградио и црногорски. Такође, на трибини ћемо апострофирати у каквој су они корелацији, као и неопходност таквог наводног двојства. Односно причаћемо о симфонијској симбиози црногорства и српства и њиховој допуњујућој суштини.

Наравно данас у Црној Гори није присутна хармонија црногорског и српског и отуд постоје у тамошњем друштву поделе и криза идентитета. Али литије су успеле (макар за тренутак, а како ће се то касније одразити видећемо) да саберу оно што је било расуто, да уједине оно што је подељено и да уцеле оно што је било фрагментирано. Можемо се питати која је то сила и где се сусрећу и постају једно црногорско и српско, као, уосталом, и где се сусрећу различити наши покрајински, цивилизацијски модели и шта нас дефинитивно уједињује, укључује у јединствену заједницу и обједињује трагичним историјским околностима расути српски народ.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања