event_note Трибине
06.11.2019 - 06.11.2019 access_time 19:00

Трибина „Имунизација и права детета“ 6. новембра у КЦНС

location_on Трибина младих
event_note Трибине
06.11.2019 - 06.11.2019 access_time 19:00

Трибина „Имунизација и права детета“ 6. новембра у КЦНС

location_on Трибина младих

Поводом Фестивал права детета, на иницијативу покрајинског заштитникa грађана – омбудсмана, у среду 6. новембра с почетком у 19 часова у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада оджаће се трибина „Имунизација и права детета“. Програм је организован у сарадњи КЦНС и Института за јавно здравље (Центра за контролу и превенцију болести и Центра за промоцију здравља).

Циљ трибине је да изнесе научно засноване чињенице о савременој имунизацији и укаже на праксу кршења дечијих права у случају одбијања имунизације од стране родитеља. На трибини ће говорити: доц. др Миољуб Ристић, епидемиолог (Медицински факултет у Новом Саду, Институт за јавно здравље Војводине); проф. др Марко Шкорић, социолог (Филозофски факултет у Новом Саду); Милан Дакић, дипл. правник, заменик Покрајинског заштитника грађана за права детета; др Весна Вулековић, педијатар, начелница Службе за здравствену заштиту деце Дома здравља „Нови Сад“; Мирјана Пилиповић Којић, социјални радник – супервизор (Центар за социјални рад Града Новог Сада). Модератор је доц. др Снежана Укропина, спец. социјалне медицине (Медицински факултет у Новом Саду, Институт за јавно здравље Војводине.

Слушаоци и учесници ће на трибини сазнати одговоре на најважнија питања о имунизацији:
Зашто се имунизација сматра једном од 2 до 3 најајважније јавноздравствене мере? Које вакцине постоје у свету, а које су код нас обавезне и препоручене и зашто постоји разлика између земаља? Који су разлози опадања поверења у вакцинацију и да ли је ова појава равномерно захватила становништво наше земље? Који социјални фактори се издвајају као неодвојиви, а који као доприносни када је у питању разлучивање и опредељивање за или против вакцинације, у прошлости и данас? Можемо ли нешто научити из ових друштвених промена за будућност? Зашто је важно одбијање вакцинације од стране родитеља сагледати из угла кршења дечијих права? Који су најчешћи разлози код родитеља који одбијају вакцинацију у Новом Саду и како стручњаци покушавају да утичу на промену њихових ставова? Како реагују родитељи када се због одбијања вакцинације детета покрене поступак у Центру за социјални рад? Постоје ли тешкоће у раду стручњака у овој области које су последица неке врсте  еусаглашености између система? На који начин је здравствени систем могао да ради у сарадњи са другим системима како би се смањило неповерење родитеља према вакцинацији?

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања