event_note Концерт
24.07.2013 access_time 20 сати

SZILARD MEZEI NOMONEY ENSEMBLE

location_on Трибина младих
event_note Концерт
24.07.2013 access_time 20 сати

SZILARD MEZEI NOMONEY ENSEMBLE

location_on Трибина младих

Окосница програма концерта SZILARD MEZEI NOMONEY ENSEMBLE чине нумере базиране превасходно на импровизацији. Порграм чине и компоновани делови и нумере у диригованој форми.
NOMONEY ENSEMBLE је стицајем околности настао из потребе да се одржи и обогати концертни континуитет музике базиране на импровизацији.

 

 СИЛАРД МЕЗЕИ, виoлa

Aндрea БEРEНДИКA, флaтa, aлт флaутa

Свeтлaнa НOВAКOВИЋ, флaутa

Бoгдaн РAНКOВИЋ, клaринeт, бaс клaринeт, aлт и сoпрaн сaксoфoн

Гaбриjeлa КOСO, фaгoт

Слoбoдaн ДРAГAШ, трубa

Брaнислaв AКСИН, трoмбoн

Tиjaнa СTAНКOВИЋ,виoлинa

Maja РAДOВAНЛИJA, гитaрa

Maринa ЏУКЉEВ, клaвир

ЗОЛТАН ЧАЊИ кoнтрaбaс

Eрвин MAЛИНA, кoнтрaбaс

Ивaн БУРКA, мaримбa, удaрaљкe

Иштван ЧИК, бубњeви, удaрaљкe

 

Улaз je слoбoдaн, дoбрoдoшли!

 

Szilárd Mezei, biografija

 Силард Мезеи

 Rođen je 1974. u Senti. Nižu i srednju muzičku školu (odsek – violina) završio u Senti i Subotici. Četiri godine studirao kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi  profesora Zorana Erića.                                                                                                                                                     Kao violinista, violista, kontrabasista i kompozitor, sa svojim, različitim sastavima (od dua do ansambla) od 1990. godine nastupa u više gradova u Evropi, i u Japanu. Sa tim sastavima svira savremenu improvizativnu muziku, uglavnom svoje kompozicije. Kao kompozitora prvenstveno ga interesuje sprega između improvizacije i kompozicije (takođe i aleatorika tipa Lutoslawskog i kreativna muzika Anthony Braxton-a), jazz i narodna muzika. Kao mladi muzičar sledi put György-a Szabadosa i Bele Bartoka. Aktivno se bavi i pozorišnom muzikom, stalni je saradnik svetsko poznatog koreografa kanjiškog porekla, Jožefa Nađa. Svira i autentičnu narodnu muziku i improvizovanu muziku na bazi narodne muzike, na narodnim instrumentima oud i kobza.  Izdata su mu blizu 20 CD izdanja kod različitih izdavačkih kuća u Mađarskoj, Engleskoj, Portugaliji, Švedskoj, Poljskoj, Kanadi, Litvaniji i u SAD.

Muziku komponuje uglavnom za svoje, različite sastave, i na kamerne sastave. Autor je preko 200 kompozicija.

 

Nagrade:

1996.   Düsseldorfer Altstadt Herbst, Posebna nagrada za improvizaciju (u duetu sa pijanistom Valentinom Cesnjevar), Düsseldorff, Nemačka.

1998.  Međunarodna Tribina Kompozitora, Beograd, Treća nagrada (studentska kategorija) za kompoziciju (TRIO) za flautu, klavir i udaraljke.

2000. Sterijina nagrada za muziku u predstavi „Pripitomljavanje“ Novosadskog pozorista 2004. 54. Festival profesionalnih pozorista Vojvodine, Subotica, nagrada za muziku u predstavi „Via Italia“ Novosadskog pozorišta

2009.  Nagrada „Joakim Vujić“ za muziku u predstavi „Bura“ Narodnog pozorista u Nišu.

Nagrada FORUM kuće „Vojvodjanska umetnicka nagrada“ za dosadašnje stvaralaštvo na polju muzike.

Član je Udruženja kompozitora Srbije, i takođe član Organizacije „Győrfree“ (Radionica za jazz, improvizovanu, savremenu i narodnu muziku), Mađarska.

Kao predavač i učesnik sarađivao je u više radionica za improvizovanu muziku, kao i u radionicama za intuitivnu muziku na kursevima za razvoj ličnosti.

Često svira zajedno sa istaknutim muzičarima improvizovane muzike u zemlji i inostranstvu. Tekstove o muzici objavio u časopisima Orbis (Kanjiza), Új Symposion (Novi Sad), i Műhely (Đer, Mađarska).

www.szilardmezei.net

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања