event_note Izložba
13.10.2014 - 30.10.2014 access_time 18 časova

Otvaranje izložbe Ivane Vidić, digitalne grafike

location_on Tribina mladih
event_note Izložba
13.10.2014 - 30.10.2014 access_time 18 časova

Otvaranje izložbe Ivane Vidić, digitalne grafike

location_on Tribina mladih

 

 

Ivana Vidić

Rođena 1970. godine u Zemunu. Diplomirala 1995. godine na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Magistrirala 1997. godine na istom odseku. Član ULUS-a od 1996. godine. Nalazi se u statusu slobodnog umetnika. Od 1992. godine izlaže na preko 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Beograd, Zemun, Pančevo, Novi Sad, Gornji Milanovac, Apatin, Priština, Crna Gora, Makedonija, Bosna, Švajcarska, Italija, Nemačka, Belgija, Turska, Bugarska, Grčka, Meksiko, Argentina, Japan, Tajvan, Kina…)

 Samostalne izložbe

1996. Beograd, Kulturni centar, Galerija „Paleta“ (grafike)

1997. Beograd, Dom kulture studentski grad, Magistarska izložba (grafike)

2007. Zemun, Umetnička galerija „Stara kapetanija“, „Kompjuter piše olovkom a olovka srcem“ (grafike)

2012. Apatin, Galerija „Meander“, „Virtuelno tkanje“ (grafike)

            Beograd, Galerija „Blok“, kompjuterske grafike

2013. Pančevo, Foaje Kulturnog centra Pančeva, „Virtuelno tkanje“ (grafike)

 

Putem ovog kratkog teksta želela bih da dam odgovor na pitanja u vezi sa stvorenim delom: Šta je vidljivo, a šta ne? Koja je tema? Koja je tehnika korišćena?

Nagon da se linijom istražuje prostor i da se bojom obeleži karakter i energija,  a u korak sa novom erom vizuelne umetnosti i razvojem novih tehnika i računarske tehnologije, dolazi do neke druge formulacije umetničkog dela – do vizuelnog, kreativnog koncepta, što omogućava beskrajne, vizuelno maštovite kombinacije i kreacije, a što grafika kao tehnika dozvoljava, mada je doskoro grafika priznavana jedino ako je realizovana nekom od klasičnih tehnika.

Sastavni deo izložbe su i dva videa, koja na neki način dokumentuju sam stvaralački proces nastanka grafika. Video-snimci se sastoje iz mnoštva slika koje se dinamički smenjuju u ritmu sa muzičkom podlogom Gorana Orgea Nikolića, što je istovremeno bio još jedan izazov: spojiti naizgled nespojivo –  odvojeno nastale radove dva nezavisna kreativca, muzičara i grafičarke, pri čemu je sve   spojeno u sasvim drugi vizuelni medij – video.

Radovi iz ciklusa „Collage mix“ su nastali kao posledica eksperimentisanja i oni su neka vrsta nastavka ranijih ciklusa grafika rađenih CGD tehnikom – „Kompjuter piše olovkom a olovka srcem“ i „Virtuelno tkanje“.

Ovog puta akcenat je bio na teksturi, i to ručno rađenih, papira. Korišćene su fotografije koje su dorađene u kompjuteru, i pri tom akcenat je stavljen na boju. Njihovom kombinacijom su nastali kolaži koji su kasnije uobličeni u grafike.

 Ivana  Vidić

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja