event_note Изложба
13.10.2014 - 30.10.2014 access_time 18 часова

Oтварање изложбе Иване Видић, дигиталне графике

location_on Трибина младих
event_note Изложба
13.10.2014 - 30.10.2014 access_time 18 часова

Oтварање изложбе Иване Видић, дигиталне графике

location_on Трибина младих

 

 

Ивана Видић

Рођена 1970. године у Земуну. Дипломирала 1995. године на Графичком одсеку Факултета ликовних уметности у Београду. Магистрирала 1997. године на истом одсеку. Члан УЛУС-а од 1996. године. Налази се у статусу слободног уметника. Од 1992. године излаже на преко 200 групних изложби у земљи и иностранству (Београд, Земун, Панчево, Нови Сад, Горњи Милановац, Апатин, Приштина, Црна Гора, Македонија, Босна, Швајцарска, Италија, Немачка, Белгија, Турска, Бугарска, Грчка, Мексико, Аргентина, Јапан, Тајван, Кина…)

 Самосталне изложбе

1996. Београд, Културни центар, Галерија „Палета“ (графике)

1997. Београд, Дом културе студентски град, Магистарска изложба (графике)

2007. Земун, Уметничка галерија „Стара капетанија“, „Компјутер пише оловком а оловка срцем“ (графике)

2012. Апатин, Галерија „Меандер“, „Виртуелно ткање“ (графике)

            Београд, Галерија „Блок“, компјутерске графике

2013. Панчево, Фоаје Културног центра Панчева, „Виртуелно ткање“ (графике)

 

Путем овог кратког текста желела бих да дам одговор на питања у вези са створеним делом: Шта је видљиво, а шта не? Која је тема? Која је техника коришћена?

Нагон да се линијом истражује простор и да се бојом обележи карактер и енергија,  а у корак са новом ером визуелне уметности и развојем нових техника и рачунарске технологије, долази до неке друге формулације уметничког дела – до визуелног, креативног концепта, што омогућава бескрајне, визуелно маштовите комбинације и креације, а што графика као техника дозвољава, мада је доскоро графика признавана једино ако је реализована неком од класичних техника.

Саставни део изложбе су и два видеа, која на неки начин документују сам стваралачки процес настанка графика. Видео-снимци се састоје из мноштва слика које се динамички смењују у ритму са музичком подлогом Горана Оргеа Николића, што је истовремено био још један изазов: спојити наизглед неспојиво –  одвојено настале радове два независна креативца, музичара и графичарке, при чему је све   спојено у сасвим други визуелни медиј – видео.

Радови из циклуса „Collage mix“ су настали као последица експериментисања и они су нека врста наставка ранијих циклуса графика рађених CGD техником – „Компјутер пише оловком а оловка срцем“ и „Виртуелно ткање“.

Овог пута акценат је био на текстури, и то ручно рађених, папира. Коришћене су фотографије које су дорађене у компјутеру, и при том акценат је стављен на боју. Њиховом комбинацијом су настали колажи који су касније уобличени у графике.

 Ивана  Видић

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања