event_note Изложба
09.12.2013 - 20.12.2013 access_time 20 сати

Симонида Радоњић, цртежи

location_on Ликовни салон КЦНС
event_note Изложба
09.12.2013 - 20.12.2013 access_time 20 сати

Симонида Радоњић, цртежи

location_on Ликовни салон КЦНС

OLYMPUS DIGITAL CAMERAЦртежи Симониде Радоњић из циклуса „Кућа јелена“ представљају нову фазу у раду ове уметнице која представља знатну промену у односу на њен претходни графичарски израз и проналажење новог, аутентичног стила по коме се ова ауторка препознаје и за који је већ награђена првом наградом на конкурсу за цртеж „Владимир Величковић“.

Цртежи Симониде Радоњић одишу суптилним сензибилитетом не прелазећи у лиричност већ усмеравају атмосферу, доживља и значења ка метафизичком и транцеденталном. Јасне линије и благе осенчености, њен цртачки стил одише прочишћеношћу која садржајима побудјује широко поље асоцијација и могућих тумачења. Користећи фигуре и делове тела ове животиње и комбинујући их са другим елементима и формама – најчешће минимализиваним андрогиним портретима – Симонида Радоњић испитује личне и универзалне симболичке нивое које јелен као архетипска фигура и облик представља и побуђује.  (Ауторка)

 

БИOГРАФИЈА – Симонида радоњић

Рођена је 1973. године у Београду. Дипломирала је 1998. године на Академији уметности у Новом Саду, на Oдсеку за графику у класи професора Слободана Кнежевића. Магистрирала на Факултету ликовних уметности у Београду код професора Велизара Крстића 2002. године. Члан је УЛУС-а. Своје радове излагала надванаест самосталних и на више од двестагрупних изложби у землји и иностранству. Добитница је тринационалне и једне међународне награде из области графике и цртежа (Прва награда за цртеж из фонда “Владимир Величковић“ (2011), “Гран при” ИX Међународног бијенала “Сува игла”, Ужице (2009), Друго бијенале цртежа Србије, Панчево (2009), “Златна игла” на Пролећној изложби УЛУС-а (2007)). Учествовала је на вишеликовних колонија и водила неколико графичких радионица. У свом уметничком раду заступлјена је цртежом, графиком и сликарством.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања