event_note Промоција књиге
11.04.2013 access_time 19 сати

Промоција монографије МАЈЕРА

location_on Трибина младих
event_note Промоција књиге
11.04.2013 access_time 19 сати

Промоција монографије МАЈЕРА

location_on Трибина младих

Приредио Павел Матух поводом 60 година живота и 35 година уметничког рада редитеља Љубослава Мајере.

У   оквиру програма биће постављена и изложба о животу и раду истакнутог редитеља.

Љубослава Мајера

Режирао је на десетине документарних филмова, репортажа, фељтона, више од 100 радио-драма за децу и одрасле емитованих у програмима на више језика (на српском, словачком, мађарском, румунском). Његове радио-драме су више година узастопно представљале Новосадски радио на Југословенским данима радија у Порторожу и Охриду, где је Љубослав Мајера освојио и многе награде. Такође је сарађивао и на радију у Београду, Сарајеву, Братислави, Берлину. Своје стваралаштво презентовао је како на просторима бивше Југославије, тако и у иностранству.
Две године је радио у Народном позоришту Тоша Јовановић у Зрењанину као уметнички директор, где је режирао Софоклову Антигону (1998). Ова представа је играна преко 80 пута, учествовала је на свим значајним фестивалима у земљи и региону а освојила је и неколико награда. Данас је Љубослав Мајера професор на Академији уметности у Новом Саду и на Катедри за драматургију, режију и театрологију на Факултету драмских уметности АУ у Банској Бистрици, где је у кратком периоду (1.3. – 9.12.2008) био и декан.
Последњих година режирао је велики број позоришних представа како у професионалним, тако и у аматерским позориштима у Србији. Носилац бројних признања као што су: Стеријина награда (највеће признање), три Златне маске (Југословенски фестивал аматера), пет награда за најбољу режију (Фестивал малих и експерименталних позоришта у Панчеву), награда за најбољу режију на смотрама у Вршцу, Сомбору, Београду и Врању, награда Луткарског позоришта у Суботици за режију драме Србољуба Станковића и многе друге награде за телевизијско, радијско и позоришно стваралаштво. Такође је носилац и неких друштвених одликовања: Октобарска награда града Кикинде и Бачког Петровца, Републичко златно одликовање Златна значка за развој културе и др.
Поводом животног јубилеја додељена му је Медаља Даниела Габриела Лихарда. Љубослав Мајера је први инострани Словак коме је додељено ово признање за делатност и допринос у области аматерског позоришта у Словачкој.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања