event_note Kulturna manifestacija
22.07.2017 - 22.07.2017 access_time 18 časova

Predstavljanje moskovskog KUD-a „Zlatna kapija“

location_on Velika sala
event_note Kulturna manifestacija
22.07.2017 - 22.07.2017 access_time 18 časova

Predstavljanje moskovskog KUD-a „Zlatna kapija“

location_on Velika sala

Predstavljanje moskovskog KUD-a Zlatna kapija održaće se u subotu, 22. 7. 2017. godine, u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada, sa početkom u 18 časova.

Moskovski KUD Zlatna kapija ponikao je iz čuvene ruske Škole umetnosti u kojoj se narodna umetnost predaje na profesionalan način, a u kojoj je, od 1995. do 2007. godine, šef Folklornog odeljenja priznata ruska umetnica Natalija Vasilijeva. Iz kratkog istorijata ovog ansambla, odnosno folk-grupe, može se saznati da je ona organizaciono i programski kreirana i izrasla upravo iz redova pomenutog Folklornog odeljenja. U prvoj godini postojanja u folk-grupi Zlatna kapija bilo je angažovano 20 saradnika, da bi njen hor danas raspolagao sa 150 mladih članova različitog uzrasta.

Ove godine, u okviru iste grupe, odeljenje je razvilo tri različita ansambala: mlađi, na čelu sa Jelenom Zibenko Viacheslavnom; srednji, pod vođstvom Natalije Artemove; i viši, koji predvode Irina Prokofjeva kao šef. Koreograf Zoi S. Smirnov sa pratiocima – počasnim kulturnim radnicima Republike Tatarstan, Genadij Saharonovim, Dimitrij Makeevem i Natalijom Motorin. Mnogi polaznici ove čuvene škole ruskog folklora i narodne umetnosti, posle završetka iste, nastavili su da se obrazuju u muzičkim školama u Moskvi i širom Ruske Federacije. U preko deset godina postojanja, grupa je učestvovala i nastupala na raznim školskim, okružnim, opštinskim i međunarodnim takmičenjima. Bili su pobednici Okružnog festivala Hor proleća i Međunarodnog festivala Prijateljstvo, a nosioci su i diploma Međunarodnog festivala Moskva pleše i urbanih festivala Mladi za kulturu mira i Budućnost bez rata. Pobednici su i Međunarodnog takmičenja Moskva – sastanak prijatelja. Tokom svog postojanja grupa je imala brojne nastupe na scenama važnih kulturnih adresa u Moskvi.

Grupa je 1998. godine osvojila srebrenu medalju na Međunarodnom festivalu u Italiji, a članovi srednjeg i višeg ansambla su 2000. i 2004. godine nastupali u Švedskoj i Bugarskoj na Festivalu hleba. Kruna njihovih uspeha došla je pozivom Moskovske Patrijaršije kada su nastupili na manifestaciji Božićno drvo u velikoj koncertnoj dvorani Rusija u Moskvi 2010. godine. Članovi KUD-a Zlatna kapija su više puta, u organizaciji Udruženja Patriotski front iz Bačke Palanke, gostovali u Srbiji, u kojoj su nastupali u okviru humanitarnih koncerata u Valjevu, Lazarevcu i Kruševcu i Novom Sadu.

Ovaj ruski dečiji i omladinski kulturno-umetnički sastav je čest gost u Mitinskoj socijalnoj kući i konstantno se zalažu za veterane i decu sa invaliditetom, a u Moskvi i Rusiji redovno učestvuju na velikim svečanostima kakve su Dan grada, Dan branilaca Otadžbine i Dan Moskve. Zlatna kapija je 2014. godine bila gost grada Novog Sada, gde je gradonačelnik Miloš Vučević upriličio svečani prijem za njih u Gradskoj kući, nakon čega je asambl nastupio u Pozorištu mladih u Novom Sadu. Ove godine planirano je da 22. 7. ovaj asambl ponovo nastupi u Novom Sadu. Učesnici ansambla Zlatna Kapija oduševljeni su prethodnim nastupom i prijemom koji im je upriličen u Gradskoj kući kao i svim ljudima koji su pomogli organizaciju njihovog nastupa, te su oni sami izrazili želju da ponovo nastupe u Novom Sadu.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja