event_note Културна манифестација
22.07.2017 - 22.07.2017 access_time 18 часова

Представљање московског КУД-а „Златна капија“

location_on Велика сала
event_note Културна манифестација
22.07.2017 - 22.07.2017 access_time 18 часова

Представљање московског КУД-а „Златна капија“

location_on Велика сала

Представљање московског КУД-а Златна капија одржаће се у суботу, 22. 7. 2017. године, у Великој сали Културног центра Новог Сада, са почетком у 18 часова.

Московски КУД Златна капија поникао је из чувене руске Школе уметности у којој се народна уметност предаје на професионалан начин, а у којој је, од 1995. до 2007. године, шеф Фолклорног одељења призната руска уметница Наталија Василијева. Из кратког историјата овог ансамбла, односно фолк-групе, може се сазнати да је она организационо и програмски креирана и израсла управо из редова поменутог Фолклорног одељења. У првој години постојања у фолк-групи Златна капија било је ангажовано 20 сарадника, да би њен хор данас располагао са 150 младих чланова различитог узраста.

Ове године, у оквиру исте групе, одељење је развило три различита ансамбала: млађи, на челу са Јеленом Зибенко Виацхеславном; средњи, под вођством Наталије Артемове; и виши, који предводе Ирина Прокофјева као шеф. Кореограф Зои С. Смирнов са пратиоцима – почасним културним радницима Републике Татарстан, Генадиј Сахароновим, Димитриј Макеевем и Наталијом Моторин. Многи полазници ове чувене школе руског фолклора и народне уметности, после завршетка исте, наставили су да се образују у музичким школама у Москви и широм Руске Федерације. У преко десет година постојања, група је учествовала и наступала на разним школским, окружним, општинским и међународним такмичењима. Били су победници Окружног фестивала Хор пролећа и Међународног фестивала Пријатељство, а носиоци су и диплома Међународног фестивала Москва плеше и урбаних фестивала Млади за културу мира и Будућност без рата. Победници су и Међународног такмичења Москва – састанак пријатеља. Током свог постојања група је имала бројне наступе на сценама важних културних адреса у Москви.

Група је 1998. године освојила сребрену медаљу на Међународном фестивалу у Италији, а чланови средњег и вишег ансамбла су 2000. и 2004. године наступали у Шведској и Бугарској на Фестивалу хлеба. Круна њихових успеха дошла је позивом Московске Патријаршије када су наступили на манифестацији Божићно дрво у великој концертној дворани Русија у Москви 2010. године. Чланови КУД-а Златна капија су више пута, у организацији Удружења Патриотски фронт из Бачке Паланке, гостовали у Србији, у којој су наступали у оквиру хуманитарних концерата у Ваљеву, Лазаревцу и Крушевцу и Новом Саду.

Овај руски дечији и омладински културно-уметнички састав је чест гост у Митинској социјалној кући и константно се залажу за ветеране и децу са инвалидитетом, а у Москви и Русији редовно учествују на великим свечаностима какве су Дан града, Дан бранилаца Отаџбине и Дан Москве. Златна капија је 2014. године била гост града Новог Сада, где је градоначелник Милош Вучевић уприличио свечани пријем за њих у Градској кући, након чега је асамбл наступио у Позоришту младих у Новом Саду. Ове године планирано је да 22. 7. овај асамбл поново наступи у Новом Саду. Учесници ансамбла Златна Капија одушевљени су претходним наступом и пријемом који им је уприличен у Градској кући као и свим људима који су помогли организацију њиховог наступа, те су они сами изразили жељу да поново наступе у Новом Саду.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања