event_note Концерт
08.03.2023 - 08.03.2023 access_time 19.00

ОСМОМАРТОВСКИ КОНЦЕРТ У КЛУБУ ТРИБИНА МЛАДИХ

location_on Трибина младих
event_note Концерт
08.03.2023 - 08.03.2023 access_time 19.00

ОСМОМАРТОВСКИ КОНЦЕРТ У КЛУБУ ТРИБИНА МЛАДИХ

location_on Трибина младих

У оквиру музичког програма Културног центра Новог Сада биће одржан осмомартовски концерт.

Наступиће Марко Божовић (виолина) и Наташа Ћорђевић (виола) уз клавирску сарадњу Мирослава Поповића и Хилде Шван. Гост концерта биће Сергеј Скелеџија-виолина.

Концерт ће бити уприличен у клубу Трибина младих с почетком у 19 часова.

На репертоару биће дела К. Дебисија, Ј. Брамса, К. Сен-Санса и М. Маринковић

Улаз је слободан!

Добро дошли!

 

Марко Божовић (23) основну музичку школу „Војислав-Лале Стефановић” уписује са 8 година у класи професорке Вере Буквић. Средње музичко образовање наставља 2014. године у класи професорке Бојане Бранковић. Након средње школе уписује Академију уметности у Новом Саду 2018. године у класи професора Николе Алексића, где потом и финализира своје основне академске студије. И мастер академске студије 2022. године уписује на Академији уметности у Новом Саду. У оквиру школовања имао је прилику да сарађује са еминентним професорима Лазаром Милетићем и Мадлен Стокић-Васиљевић. Као активан свирач био је члан Симфонијског оркестра Академије уметности. Као солиста, члан камерног ансамбла и оркестра, више пута је наступао у оквиру фестивала као што су „НОМУС” и „А ФЕСТ”. Био је део разних пројеката од којих би издвојио „НОВИ МОСТОВИ” (2022), пројекат симфонијског оркестра у коме су учествовали студенти из Италије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Аустрије и Србије, под диригентском палицом Андреја Бурсаћа, „НИШВИЛ” (2021) као члан Српске омладинске филхармоније, „НАИССУС” под вођством диригента Игора Андрића. Током свог школовања освајао је награде на републичким и међународним такмичењима.

Наташа Ђорђевић (23), виолу свира од своје седме године. Основно и средње музичко образовање завршила је у музичкој школи „Мокрањац”, у класи професора Томислава Милошевића. Школовање је наставила на Академији уметности у Новом Саду у класи професорке Душице Половине, где је завршила основне академске студије. Уписује мастер академске студије 2022. године такође на Академији уметности у Новом Саду. Освајала је значајне награде на бројним републичким и међународним такмичењима у областима соло виоле, као члан камерних ансамбала и оркестра. До сада је имала прилику да буде члан разних оркестара, као што су Филхармонија младих Борислав Пашћан, Балканска филхармонија младих, Војвођански симфонијски оркестар, Камерни оркестар Камерата Нови Сад, Оркестар опере Српског народног позоришта, Војни оркестар Станислав Бинички, Симфонијски оркестар МАКРИС, Камерни оркестар Шлезингер и др. Наступала је као члан оркестра широм Европе (Чешка, Немачка, Бугарска, Црна Гора, Италија, Словенија, Хрватска). У склопу разних пројеката наступала је на музичким фестивалима као што су „НОМУС”, „А ФЕСТ”, „КОРЗО”, „ТВРЂАВА МИРА”, „СЕОБЕ” и др. Као члан оркестра имала је јединствену прилику да свира оркестарску пратњу разним светским свирачима, од којих би издвојила Александра Маџара, Јулиана Рахлина, Роберта Лакатоша, Риту Кинку, Романа Симовића, Кемала Гекића, Мишу Мајског. Током шкловања похађала је бројне мастеркласове и сарађивала са многим значајним професорима као што је Олга Кожурина, Маја Роме…

Мирослав Поповић (1985) био је ђак новосадске Музичке школе „Исидор Бајић”, у класи проф. Иване Брановачки. Дипломирао је 2008. године код Владимира Огаркова, гостујућег професора из Русије, на Академији уметности у Новом Саду. Усавршавао се код познатих педагога: Мирослава Лили-Петровић, Душан Трбојевић, Арбо Валдма, Нинослав Живковић, Рита Кинка, Светлана Богино, Дијане Андерсен, Приска Беноа, Младен Чолић, Ненад Качар, Жак Рувије и други. Од признања која је стекао током школовања издвајају се Прве награде на Такмичењу младих пијаниста Југославије у Нишу 1995. и 1996. године, Прва награда на Меморијалу „Исидор Бајић” у Новом Саду 2002, Специјална награда „Фредерик Шопен” на истом такмичењу, Прва награда на Такмичењу младих пијаниста у Шапцу 2003. године. Наступао је у новосадској Градској кући, Синагоги, Галерији САНУ у Београду, у сали Коларчеве задужбине, сали Београдске филхармоније, Великој сали СКЦ-а, на фестивалу СОМУС (Сомбор) – солистички, са оркестром, и као члан камерних састава са уметницима: Радослава Воргић-Журжован, Љиљана Лишковић, Јожеф Бисак, Немања Совтић, Ведран Феризовић, Љубо Дивац, Јелена Шпановић-Шаренац, Лидија Кнајп, Душица Половина, Теодора Бољанац и други. Од 1994. године до данас остварио је неколико радијских и ТВ-снимака за РТВ Нови Сад. Радио је на идејном пројекту и остварењу студентског фестивала „А Фест” Академије уметности у Новом Саду 2007. и 2009. године. Његове композиције, као и аранжмани за стандардне и нестандардне музичке саставе, јавно су извођени, а неки од њих налазе се у нотним издањима (за Музички конзерваторијум у Женеви) и на компакт-диску (Pavane Records, Белгија). У периоду од 2008. до 2022. године радио је као професор клавира и корепетитор у Музичкој школи „Петар Коњовић” у Сомбору, а његови ученици освојили су низ награда на домаћим такмичењима. Од 2020. године студент је докторских студија клавира на Факултету музичке уметности у Београду, у класи ред. проф. Наташе Митровић. Од 2022. године запослен је на новосадској Академији уметности као стручни сарадник корепетитор на гудачкој катедри.

Хилда Шван је на Академији уметности у Новом Саду ангажована као самостални стручни сарадник – корепетитор. Некадашњи полазник Нулте групе за специјалне таленте при Академији уметности у Новом Саду, у класи проф. Кемала Гекића, са шеснаест година је на истој академији уписала, а потом и завршила основне и мастер студије у класи проф. Владимира Огаркова. Даље усавршавање наставила је у класи проф. Јокут Михаиловић на ФМУ у Београду, где је 2015. године стекла титулу доктора уметности. Освојила је многобројне награде и била лауреат на домаћим и интернационалним такмичењима (Југославија, Србија, Италија, Француска). Са виолинистом Николом Алексићем освојила је награду „Станојло Рајичић” коју додељује САНУ за најуспешнији концерт у сезони (2014/2015). Две године заредом (2021. и 2022), била је официјелни пијаниста на интернационалном мајсторском курсу маестра Стефана Миленковића. У истом периоду, у дуу са Миленковићем остварила је значајне наступе на фестивалима „Мокрањчеви дани” у Неготину, „Концерти у Еуфразијани” у Поречу (Хрватска), „Musicа 4 Stelle” у Граду (Италија). Као солиста је наступала у свим најзначајнијим салама у Србији, као и у Паризу, Бечу, Бадену, Дебрецину, Сегедину, Риму, Лондону, Норичу, Москви, Солт Лејк Ситију. Издвајају се концерти са Симфонијским оркестром АУНС у Синагоги и са виолинисткињом Марином Јашвили у Градској кући (Нови Сад, 2007) и концерт са Јеврејским камерним оркестром у Великој дворани Коларчеве задужбине (Београд, 2014). Сарађивала је са Зрењанинским камерним оркестром, Војвођанским симфонијским оркестром и Камератом академиком. Усавршавала се код еминентних професора као што су: Светлана Богино, Константин Богино, Еуген Инђић, Јандo Јенo, Петер Топерцер, Норма Фишер и други.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања