event_note Циклус
09.05.2013 access_time 20 сати

Ненад Радић, клавир – Превазилажење граница клавирског звука

Циклус: Озвучавање
location_on Велика сала
event_note Циклус
09.05.2013 access_time 20 сати

Ненад Радић, клавир – Превазилажење граница клавирског звука

Циклус: Озвучавање
location_on Велика сала

Концертна турнеја пијанисте Ненада Радића у градовима у региону – Нови Сад, Крагујевац, Суботица, Вршац, Ниш, Бања Лука (Република Српска) – у периоду од марта до новембра 2013.године, под називом „Превазилажење граница клавирског звука“ јесте пројекат вишеструко значајан за нашу културну средину. Пијаниста Ненад Радић ће на шест концерата представити два гигантска и ретко извођена ремек дела клавирске музике, Сонату у Бе дуру Д960 Франца Шуберта и „Дијабели варијације“ оп.120 Лудвига ван Бетовена. Бетовен и Шуберт су међу уметницима који почетком 19.века најснажније стреме изградњи болјег, праведнијег и хуманијег друштва. Повратак основној идеји уметничке музике да својим изразом, суштином и садржајем инспирише, одражава и мења стварност, чинећи је болјом, нарочито добија на значењу данас у српском друштву, тешко оптерећеном изазовима материјалне немаштине, духовног посрнућа и неизвесносном борбом за очување националног идентитета. Универзални језик музике надилази све баријере и доприноси културној децентрализацији, едукацији и подизању нивоа уметничке свести шире друштвене заједнице. Како се ова дела ретко чују и на најеминеннијим концертним подијумима, њихово представлјање у мањим срединама имало би непроцењиву културолошку и едукативну улогу. За регион би оваква концертна манифестација која промовише врхунске културне вредности имала изузетан значај у популаризацији уметничке музике, али и својеврсној културно-социјалној едукацији и приближавању, као и децентрализацији друштва у целини. За самог уметника то је још једна прилика да искаже свој стваралачки потенцијал, као извођач и тумач музичког дела. Програм који ће бити извођен јесте програм Докторског уметничког пројекта Ненада Радића, чиме добија и нову уметничко – научну димензију која је апсолутно у функцији разумевања, унапређења и увођења интерпретативних иновација, како и сам наслов каже, у цилју „Превазилажења граница клавирског звука“. 

 

Ненад Радић рођен је 6.маја 1968. године у Београду у уметничкој породици. Дипломирао је и магистрирао на ФМУ у Београду у класи проф.Зорице Димитријевић-Стошић. Усавршавао се у класама професора А.Насјеткина, Е.Татулијан(ученици Х.Нејгауза) и В.Пјасецког. Као један од најистакнутијих ученика и студената редовно је представљао школу и Факултет на концертима у Великој сали Коларчеве Задужбине, Скупштини града, Галерији САНУ. Током школовања освајао је прве награде на Републичким такмичењима 1979.г. (1.кат.), 1989.г. (највиша кат.) и трећу Награду на Првом међународном такмичењу „Дунав-Донау-Данубе“ у Новом Саду 1992.г. Педагошком делатношћу почео је да се бави у београдској м.ш. „Станковић“, као професор клавира (1991-2002), а наставио на ФМУ од 1999. на Катедри за клавир, где је данас у звању Доцента. Први самостални солистички концерт одржао је у Сали СКЦ-а у Београду, 1994.г., а од тада је приредио више од 30 реситала у свим значајнијим салама и градовима Србије. Посебно се издвајају три концерта у Великој сали Коларчеве Задужбине, веома захтевних програма, изузетно повољно оцењени од стране стручне критике, више пута емитовани и у трајној форми сачувани у архиви Радио-Београда. Солистички концерт на „Петербороугх Фестивал“ у Енглеској, одржао је 2009.г., а наредне године одржао је и реситал у сали „Tri-cities Opera Center“ у Бингемтону, САД. Као солиста са оркестром извео је Брамсов први и Бетовенов пети Клавирски концерт (1994 и 1998). Са оргуљашицом Мајом Смиљанић-Радић 2010.г. оснива изузетно редак и необичан камерни дуо клавир-оргуље, који изазива велику пажњу јавности концертном турнејом по градовима Северне Америке (Њујорк – Бингемтон и Ист Хемптон; Торонто, Индијанаполис, Далас, Лос Анђелес). Нарочито је био значајан наступ у Катедрали „Our lady of the angels“ у Лос Анђелесу (4000 места за седење и једне од највећих оргуља на свету). Посебну област уметничког изражавања Ненада Радића чини богата предавачка делатност. У форми „пиано-лецтуре“ одржао је бројна предавања на Коларцу (циклус од шест предавања 2002.г.), Новом Саду (Први Меморијал „Исидор Бајић“2002. и YALE SMN 2004.г.), Неготину („Мокрањчеви дани“ 2004.) и др. За Трећи програм Радио-Београда снимио је јединствени циклус од осам емисија (12 сати програма) под називом „Ка идеалу тонског исказа“, који је емитован први пут 2003.г. Емисију „Поетика Сонате оп.111, Л.ван Бетовена“ ПГП РТС објавио је на компакт диску 2004.г. као први објављен музичко-тонски запис у пребогатој историји Трећег програма. 
Остварио је бројна гостовања на домаћим и иностраним радио и телевизијским станицама: РТС 1 и 2, Радио-Београд 1, 2 и 3, ТВ Нови Сад, Радио Сарајево, Арт канал, WPEL Radio Binghamton, WSKG Radio, FOX WICZ 40 TV, WBNG TV, Chin Radio… 

 Ненад Радић, клавир - Превазилажење граница клавирског звука

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања