КОНЦЕРТ – Васа Вучковић и Наташа Пенезић

Циклус: "Павиљон музике"
Тип најаве: Циклус
Датум: 30/04/2014 До: 30/04/2014
Време: 20 сати
Локација: Трибина младих

 

Duo ”Vers la Flamme”

 

Nataša fotografijaVasa fotografija

Кларинетиста Васа Вучковић (1985.) и пијанисткиња Наташа Пенезић (1984.) завршили су основне и мастер студије на Академији уметности у Новом Саду (класе проф. Николе Срдића и проф. Светлане Богино). Васа Вучковић усавршавао се на мајсторским курсевима реномираних педагога: Michel Arrignon, Мате Бекавац, Јоже Котар, Tadej Kenig, Béla Kovács, Zsolt Szatmári, Paolo Beltramini, François Benda. Наташа Пенезић је 2012. године, након завршених мастер студија на Краљевском колеџу за музику у Штокхолму, уписала докторске студије на Факултету музичке уметности у Београду, на одсеку за клавир, у класи проф. др Дубравке Јовичић.

Васа Вучковић је победник Интернационалног такмичења „Anton Eberst“ 2010. године у Новом Саду,те добитник Специјалне награде на Десетом међународном такмичењу камерних састава дувача 2011. године у Панчеву као и 1. награде на Такмичењу дрвених дувача у Пожаревцу 2004. године. Наташа Пенезић је добитник бројних награда на међународним такмичењима међу којима се издвајају: 1. награда на Међународном такмичењу ”Nikolai Rubinstein” у Паризу (2000. и 2002.), 1. награда на Пијанистичком форуму ”Citta di Chioggia” (2001.), 2. награда на Међународном такмичењу ”ROMA 2006”, као и 1. специјална награда у категорији камерних ансамбала (дуо Холик-Пенезић) на такмичењу ”Даворин Јенко” у Београду (2007. и 2008.) Након полуфинала на такмичењу Ljunggrenska tävlingen у Гетебургу 2011. добитник је стипендије Шведске краљевске академије за музичку уметност.

У марту 2014. године дуо ”Vers la Flamme” осваја 1. награду на Међународном такмичењу младих музичара ”Città di Treviso” (Италија), у категорији за интерпретацију савремене музике.

Дуо”Vers la Flamme” постоји од 2012. године. Избор програма рефлектује посвећен однос према уметничкој музици XX и XXI века. Дуо је до сада наступао у многим градовима Србије, са репертоаром који подразумева промоцију модерне и савремене музике као и премијерна извођења. Дуо је до сада снимао за Радио Нови Сад, те наступао на радијским емисијама посвећених класичној музици.

Октобра 2013. године Васа Вучковић и Наташа Пенезић, са групом младих уметника – бивших студената Академије уметности у Новом Саду, оснивају ”SINK Centar” (Syncratic Young New Contemporary Center). У септембру 2014. године биће реализован први пројекат овог удружења, уз подршку Министарства културе и јавног информисања, када ће по први пут у Србији бити изведен дупли концерт за клавир, чембало и два камерна састава америчког композитора Елиота Картера, уз премијерно извођење дела три српска композитора.

Програм:

Duo Vers la Flamme

 

Joseph Horovitz: Sonatine for clarinet and piano (1981)

                                     Allegro calmato

                                     Largo, quasi andante

                                     Con brio

Meyer Kupfrerman: The Magician (1986) Српска премијера

                                   Lento appasionato

                                   Allegretto

                                   Presto

                                   Lento rubato

Јасмина Митрушић Ђерић: Јата (2014) Светска премијера

(поруџбина Duo ”Vers la Flamme”)

 

                                     Врапци

                                     Галебови

                                     Чапље

                                     Ласте

                                    Свраке

 

Jonas Forssell: Sju Dödssynder (Седам смртних грехова) (1992-1994)

 

                                   Avund (Завист)

                                   Vrede (Гнев)

                                    Kättja (Блуд)

                                    Lättja (Лењост)

                                    Frosseri (Прождрљивост)

                                    Girighet  (Похлепа)

                                     Högmod (Гордост)

1Shares

Остави коментар

comment
Ваша имејл адреса неће бити јасно објављена. Поља која су обавезна обележена су са *
account_circle
email
language