event_note Концерт
26.05.2022 - 26.05.2022 access_time 19.00

КОНЦЕРТ „СОНАТЕ ПОСЛЕ БЕТОВЕНА“ 26. маја у Градској кући

location_on Друга локација: Свечана сала, Градска кућа
event_note Концерт
26.05.2022 - 26.05.2022 access_time 19.00

КОНЦЕРТ „СОНАТЕ ПОСЛЕ БЕТОВЕНА“ 26. маја у Градској кући

location_on Друга локација: Свечана сала, Градска кућа

У организацији Културног центра Новог Сада, у Свечаној сали Градске куће Новог Сада 26. маја 2022. године с почетком у 19.00 часова биће уприличен концерт „Сонате после Бетовена“.

На концерту ће извођачи представити пет дела написаних у последњих 70 година, која на нов начин призивају сонату – најпознатију Бетовенову форму.

У концерту учествују:

Душица Младеновић – виолина

Уки Оваскаинен – клавир

Циљ овог концерта јесте одавање почасти сонати као једној од важнијих форми у историји класичне музике, као и указивање на то како савремени композитор види могућност изражавања кроз овај музички облик. На програму ће се наћи дела Љубице Марић, Дирдри Mек Кеј, Ијана Вилсона и Бернда Алојза Цимермана.

Улаз је слободан!

 

 

Душица Младеновић

Душица Младеновић учење је започела у Школи за музичке таленте у Ћуприји, а потом је завршила средњу музичку школу „Др Војислав Вучковић“ у Београду, у класи проф. Ранкице Оршолић. Дипломирала је и магистрирала на Академији уметости у Новом Саду код проф. Дејана Михаиловића. Додатно се усавршавала на курсевима код еминентних професора као што су Марина Јашвили, Игор Озим, Иља Груберт, Ами Фламер, Антоанет Лоуман, Марко Јосифоски и др. Током студија била је стипендиста Фонда за младе таленте. У том периоду била је ангажована у значајним међународним културним пројектима за младе у Немачкој. Имала је преко 150 наступа као члан разних камерних састава – у Србији, Хрватској, Француској, Немачкој, Аустрији, Турској и Холандији. Одржала је 18 солистичких концерата у нашој земљи. Премијерно је извела дела Дејана Деспића и Ијана Вилсона, затим Душана Радића, Милоја Милојевића, Мирјане Живковић, Драшка Аџића и других стваралаца. Више година свирала је у Београдском гудачком оркестру Душан Сковран и Жебељан оркестру, а сарађује и с камерним оркестрима Музикон и Гудачи светог Ђорђа. Ангажована је у Београдској филхармонији као стални члан и свира прву виолину у гудачком квартету Аниме.

 

 

Уки Оваскаинен

Уки Оваскаинен је лауреат, добитник специјалне награде Контемпоранеа и награде публике, на такмичењу Премио Хаен у Шпанији. Редовно наступа као солиста и камерни музичар у Србији, као и широм Европе. Извео је низ од осам различитих солистичких реситала на Краљевском данском конзерваторијуму у року од једанаест дана, што представља највећи индивидуални пројекат у историји те установе.

Студирао је на музичкој академији „Сибелијус” у Хелсинкију, на Краљевском данском конзерваторијуму у класи проф. Хозеа Рибере и на солистичком одсеку на Високој школи за музику и сценске уметности у Хановеру у класи проф. Матија Раекалија.

Наступао је у Концертхаусу у Бечу, на концертима камерне музике Бечког камерног оркестра, радио као корепетитор Опере Фабер у Португалији, свирао клавирске деонице на концертима професионалних оркестара у Данској и у Србији, радио с професионалним хоровима и наступао на преко 200 концерата на четири континената с хором „Тапиола“, као члан и пијаниста. У оквиру организације „Артлинк“ проширио је своју педагошку активност, радећи с ансамблима са и без клавира, као и с гудачким оркестром. Уметнички је организатор турнеје камерне музике у Данској, која носи његово име. Ради као званични корепетитор на такмичењима „Музичке омладине“ у Београду. Поред ангажовања као виши уметнички сарадник на Катедри за гудачке инструменте, редовно наступа с еминентним српским и иностраним музичарима.

 

Фото: приватна архива

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања