event_note Ciklus
10.10.2013 access_time 20 sati

Koncert: Robert Lakatoš (violina), Uki Oveskainen (klavir)

Ciklus: "Paviljon muzike"
location_on Druga lokacija: Svečana sala Gradske kuće
event_note Ciklus
10.10.2013 access_time 20 sati

Koncert: Robert Lakatoš (violina), Uki Oveskainen (klavir)

Ciklus: "Paviljon muzike"
location_on Druga lokacija: Svečana sala Gradske kuće

Program
J.S.Bach
Čakona, d-moll solo Partita No.2

J.Brahms
Sonata za violinu i klavir br.1, op78 G-dur
-Vivace, ma non troppo
-Adagio
-Allegro molto moderato

E.Ysaye
Solo sonata No.3 ( ”Ballade”) op.27

F.Chopin/N.Milstein
Nocturno cis-moll

C.Saint-Saens: Caprice d’après l’Etude en forme de Valse, Op.52 No.6
za Violinu i klavir (arr. Eugène YSAŸE)

 

IMG_1486Robert Lakatoš rođen je 1991. godine u Novom Sadu, gde je od svoje sedme godine učio violinu u Muzičkoj školi ”Isidor Bajić”. Sa nepunih četrnaest godina postaje naš najmladji student violine od osnivanja Akademije umetnosti u Novom Sadu, gde je završio osnovne i master studije u klasi prof. Dejana Mihailovića.

Usavršavao se na Zürcher Hochschule der Künste u Cirihu, u klasi prof. Rudolfa Koelmana.
Bio je stipendista Švajcarske fondacije “Lyra” za visoko nadarene talente. Dobitnik je mnogih prvih i specijalnih nagrada na domaćim i internacionalnim takmičenjima:

I nagrada na međunarodnom takmičenju ”Mary Smart Concerto Competition” Nju Jork (S.A.D.) 2013; II nagrada na međunarodnom takmičenju Jeneuess Rumunija (Bukurešt) 2012; II nagrada na međunarodnom takmičenju violinista ”Andrea Postachini” (Italija) 2011. Godine; I nagrada na prvom nacionalnom takmičenju mladih violinista ”Societe Generale Srbija” u Beogradu (2009).
Dobitnik je nagrade kao najbolji mladi umetnik za 2006 godinu od Pokrajine Vojvodine kao i od VANU Vojvodine: II nagrada na međunarodnom  takmičenju violinista u Brentoniku (Italija) 2004: III nagrda na međunarodnom takmičenju violinista ”Petar Toškov” u Beogradu (2003); I nagrada na Republičkom takmičenju u Beogradu (2002 i 2004).

Bio je član muzičkog kampa u Izraelu ”Keshet Eilon” gde je studirao sa istaknutim svetskim violinistima Šlomo Minc i Isak Raškovski.
Pohađao je intezivni violinski studijski program kod poznatog Američkog violiniste Arona Rosanda na ”Summit Music festival” u Nju Jorku (S.A.D.) 
Sarađivao je sa mnogim profesorima od kojih se posebno izdvajaju: Pavel Vernjikov, Julian Rahlin, Zakar Bron. 
Nastupao je u Italiji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Norveškoj, Izraelu, Americi, Rumuniji, Grčkoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori.
Kao solista je svirao sa Simfonijskim orkestrom VJ ”Stanislav Binički”, Vojvodjanskim Simfoničarima, Niški Simfonijski, Novosadskim Akademskim orkestrom, ”Summit festival” orkestrom (Nju Jork) Amerika,  kao i sa Novosadskim kamernim orkestrom i kamernim orkestrom ZhDK-Strings (Cirih) Švajcarska.

Ostvario je snimke za mnoge radio i TV stanice u zemlji i inostranstvu.
Svira na violini J.B.Vuillaume 1850, iz privatne kolekcije gudalara Vladimira Radosavljevića.

 

 

 UkislikazakoncertUki Ovaskainen rođen je u Espou (Finska). Klavir svira od svoje pete godine, a prvi nastup sa orkestrom imao je u jedanaestoj godini. Studirao je na Muzičkoj akademiji “Sibelius” u Helsinkiju, u klasi prof. Hui-Jing Tavašerna, a potom na Kraljevskoj danskoj muzičkoj akademiji kod prof. Hozea Ribere, gde je diplomirao i magistrirao sa najvišom ocenom. Od 2006. godine je u klasi prof. Matija Raekalija na solističkoj liniji Konzervatorijuma za muziku i teatar u Hanoveru.

Učestvovao je na majstorskim kursevima Pnine Salcman, Čarlsa Rouzena, Andrasa Šifa, Jalija Vagmana i Emanuela Krasovskog.

Aktivan je kao solista i kamerni muzičar u celoj Skandinaviji, Finskoj, Nemačkoj, Austriji, Izraelu, Rusiji, Srbiji, Hrvatskoj i Španiji. Svirao je solističke koncerte i učestvovao  na festivalima kao što su Espo međunarodni pijanistički festival, Zlatni dani Kopenhagena, Majski muzički memorijal “Josip Slavenski”, Čelo fest i Flauta fest u Beogradu, Festivo – Chiemgau, Weilburger Schlosskonzerte, Mattsee Diabellisommer.

Od 1987. do 1996. godine sarađivao je sa horom Tapiola, učestvujući na brojnim turnejama i svirajući preko 200 koncerata na četiri kontinenta. Bio je Jamahin stipendista 1999.godine.

U martu 2004. godine, osvojio je 2.nagradu i specijalnu nagradu najboljeg klavirskog kvinteta na međunarodnom takmičenju “Isidor Bajić” u Novom Sadu, a u septembru iste godine izveo je koncertnu seriju sa osam ražličitih solo-programa na Muzičkoj akademiji u Kopenhagenu, što je najveći individualni projekat na toj akademiji ikada. 2005.godine mu je dodeljena nagrada ”Sonning” u Danskoj.

U aprilu 2007. godine postao je laureat četvoroetapnog međunarodnog takmičenja ”Jaen” u Španiji, a dobio je i nagradu publike, kao i specijalnu nagradu ”contemporanea” za najbolje izvođenje obavezne kompozicije.

Umetnički je organizator turneje kamerne muzike u Danskoj ”Uki Ovaskainen Chamber Tour”, koja je prvi put održana u februaru 2007. godine. U julu 2009. godine bio je jedini pijanista na festivalu kamerne muzike “Hagen Open” u Fajštricu u Austriji.

2010. godine nastupao je u Konzerthaus-u u Beču u seriji kamerne muzike Bečkog kamernog orkestra, i radio kao korepetitor Opere Faber (umetnički direktor Ivan Ludlow) u Portugaliji.

 

Radi kao umetnički saradnik na gudačkoj katedri na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. 

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja