event_note Циклус
10.10.2013 access_time 20 сати

Концерт: Роберт Лакатош (виолина), Уки Овескаинен (клавир)

Циклус: "Павиљон музике"
location_on Друга локација: Свечана сала Градске куће
event_note Циклус
10.10.2013 access_time 20 сати

Концерт: Роберт Лакатош (виолина), Уки Овескаинен (клавир)

Циклус: "Павиљон музике"
location_on Друга локација: Свечана сала Градске куће

Програм
J.S.Bach
Чакона, d-moll solo Partita No.2

J.Brahms
Соната за виолину и клавир бр.1, op78 G-dur
-Vivace, ma non troppo
-Adagio
-Allegro molto moderato

E.Ysaye
Solo sonata No.3 ( “Ballade“) op.27

F.Chopin/N.Milstein
Nocturno cis-moll

C.Saint-Saens: Caprice d’après l’Etude en forme de Valse, Op.52 No.6
за Виолину и клавир (arr. Eugène YSAŸE)

 

IMG_1486Роберт Лакатош рођен је 1991. године у Новом Саду, где је од своје седме године учио виолину у Музичкој школи “Исидор Бајић“. Са непуних четрнаест година постаје наш најмладји студент виолине од оснивања Академије уметности у Новом Саду, где је завршио основне и мастер студије у класи проф. Дејана Михаиловића.

Усавршавао се на Zürcher Hochschule der Künste у Цириху, у класи проф. Рудолфа Коелмана.
Био је стипендиста Швајцарске фондације „Lyra“ за високо надарене таленте. Добитник је многих првих и специјалних награда на домаћим и интернационалним такмичењима:

И награда на међународном такмичењу “Mary Smart Concerto Competition“ Њу Јорк (С.А.Д.) 2013; ИИ награда на међународном такмичењу Jeneuess Rumunija (Букурешт) 2012; ИИ награда на међународном такмичењу виолиниста “Andrea Postachini“ (Италија) 2011. Године; И награда на првом националном такмичењу младих виолиниста “Societe Generale Srbija“ у Београду (2009).
Добитник је награде као најбољи млади уметник за 2006 годину од Покрајине Војводине као и од ВАНУ Војводине: ИИ награда на међународном  такмичењу виолиниста у Брентонику (Италија) 2004: ИИИ нагрда на међународном такмичењу виолиниста “Петар Тошков“ у Београду (2003); И награда на Републичком такмичењу у Београду (2002 и 2004).

Био је члан музичког кампа у Израелу “Keshet Eilon“ где је студирао са истакнутим светским виолинистима Шломо Минц и Исак Рашковски.
Похађао је интезивни виолински студијски програм код познатог Америчког виолинисте Арона Росанда на “Summit Music festival“ у Њу Јорку (С.А.Д.) 
Сарађивао је са многим професорима од којих се посебно издвајају: Павел Верњиков, Јулиан Рахлин, Закар Брон. 
Наступао је у Италији, Швајцарској, Немачкој, Норвешкој, Израелу, Америци, Румунији, Грчкој, Хрватској, Црној Гори.
Као солиста је свирао са Симфонијским оркестром ВЈ “Станислав Бинички“, Војводјанским Симфоничарима, Нишки Симфонијски, Новосадским Академским оркестром, “Summit festival“ оркестром (Њу Јорк) Америка,  као и са Новосадским камерним оркестром и камерним оркестром ZhDK-Strings (Цирих) Швајцарска.

Остварио је снимке за многе радио и ТВ станице у земљи и иностранству.
Свира на виолини J.B.Vuillaume 1850, из приватне колекције гудалара Владимира Радосављевића.

 

 

 UkislikazakoncertUki Ovaskainen рођен је у Еспоу (Финска). Клавир свира од своје пете године, а први наступ са оркестром имао је у једанаестој години. Студирао је на Музичкој академији “Sibelius” у Хелсинкију, у класи проф. Хуи-Јинг Тавашерна, а потом на Краљевској данској музичкој академији код проф. Хозеа Рибере, где је дипломирао и магистрирао са највишом оценом. Од 2006. године је у класи проф. Матија Раекалија на солистичкој линији Конзерваторијума за музику и театар у Хановеру.

Учествовао је на мајсторским курсевима Пнине Салцман, Чарлса Роузена, Андраса Шифа, Јалија Вагмана и Емануела Красовског.

Активан је као солиста и камерни музичар у целој Скандинавији, Финској, Немачкој, Аустрији, Израелу, Русији, Србији, Хрватској и Шпанији. Свирао је солистичке концерте и учествовао  на фестивалима као што су Еспо међународни пијанистички фестивал, Златни дани Копенхагена, Мајски музички меморијал “Јосип Славенски”, Чело фест и Флаута фест у Београду, Festivo – Chiemgau, Weilburger Schlosskonzerte, Mattsee Diabellisommer.

Од 1987. до 1996. године сарађивао је са хором Тапиола, учествујући на бројним турнејама и свирајући преко 200 концерата на четири континента. Био је Јамахин стипендиста 1999.године.

У марту 2004. године, освојио је 2.награду и специјалну награду најбољег клавирског квинтета на међународном такмичењу “Исидор Бајић” у Новом Саду, а у септембру исте године извео је концертну серију са осам ражличитих соло-програма на Музичкој академији у Копенхагену, што је највећи индивидуални пројекат на тој академији икада. 2005.године му је додељена награда ”Sonning” у Данској.

У априлу 2007. године постао је лауреат четвороетапног међународног такмичења ”Jaen” у Шпанији, а добио је и награду публике, као и специјалну награду ”contemporanea” за најбоље извођење обавезне композиције.

Уметнички је организатор турнеје камерне музике у Данској ”Uki Ovaskainen Chamber Tour”, која је први пут одржана у фебруару 2007. године. У јулу 2009. године био је једини пијаниста на фестивалу камерне музике “Hagen Open” у Фајштрицу у Аустрији.

2010. године наступао је у Konzerthaus-у у Бечу у серији камерне музике Бечког камерног оркестра, и радио као корепетитор Опере Фабер (уметнички директор Ivan Ludlow) у Португалији.

 

Ради као уметнички сарадник на гудачкој катедри на Факултету музичке уметности у Београду. 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања