event_note Концерт
23.02.2023 - 23.02.2023 access_time 19.00

КОНЦЕРТ ПИЈАНИСТА ЛУКЕ ПЕТРОВИЋА И БОШКА СТОЈАДИНОВИЋА 23. фебруара у Градској кући

location_on Друга локација: Свечана сала Градске куће
event_note Концерт
23.02.2023 - 23.02.2023 access_time 19.00

КОНЦЕРТ ПИЈАНИСТА ЛУКЕ ПЕТРОВИЋА И БОШКА СТОЈАДИНОВИЋА 23. фебруара у Градској кући

location_on Друга локација: Свечана сала Градске куће

У оквиру музичког програма Културног центра Новог Сада у четвртак, 23. фебруара 2023. године, биће уприличен концерт пијаниста Луке Петровића и Бошка Стојадиновића у Свечаној сали Градске куће са почетком у 19 часова.

Изводиће се дела Ф. Шопена, Ф. Листа и Е. Гранадоса.

Улаз је слободан!

Добро дошли!

Лука Петровић – пијаниста, студент је треће године основних студија на Академији уметности у Новом Саду у класи професорке др ум. Биљане Горуновић. Добитник је престижних награда на следећим такмичењима: Фестивал „Исидор Бајић” (Нови Сад, 2016), Такмичење младих пијаниста (Зрењанин, 2018), Међународно такмичење младих пијаниста (Шабац, 2019), Смотра талената Србије (Сремски Карловци, 2019), Републичко такмичење (Београд, 2019), Фестивал словенске музике (Београд, 2020), Међународно такмичење младих пијаниста „Владимир В. Селивохин” (Београд, 2020). За освојене прве награде на републичким и међународним такмичењима, као солиста и камерни извођач, добио је награду Фондације „Драгице Николић” (2020). Такође, добитник је две Видовданске награде града Новог Сада (2019, 2020) и добитник је стипендије Меланије Бугариновић (2019, 2020, 2021). Учествовао је на многим мајсторским курсевима изузетних извођача, попут Морисија Мартина, Расела Хршфилда, Микиља Синкевича, Владимира Млинарића и Марека Шлезера.
Као солистички извођач наступао је у Народном позоришту у Сомбору, Српском народном позоришту у Новом Саду, Позоришту младих у Новом Саду, Мултимедијалном центру Академије уметности, Културној станици „Еђшег”, Културној станици „Свилара”, Градској кући у Новом Саду, Синагоги, Ректорату Универзитета у Новом Саду, Галерији Матице српске, Матици српској и Коларчевој задужбини у Београду. Учествовао је на пројекту Нови Сад – Европска престоница културе (Културна станица „Руменка”), на фестивалу ФЕНОК (Кикинда), фестивалу „Дунавски дијалози” – Фестивал савремене уметности у Галерији ликовних уметности Рајка Мамузића (Нови Сад) и на фестивалу „Дани Ђуре Јакшића” – Липарске вечери (Српска Црња). Као клавирски сарадник прати признате оперске уметнике, попут проф. Анастасије Холц, проф. др Сенке Солдатовић-Недељковић, првака опере Српског народног позоришта и тенора Саше Петровића. На бројним међународним такмичењима, као што су Музичко пролеће (Смедерево, 2020), Међународно такмичење (Москва, 2020), Danubia Talents (Будимпешта, 2020), Адолф Сакс (Светско такмичење у Паризу, 2021), као корепетитор прати брата Вука Петровића. Два пута је наступао са братом Вуком Петровићем и оцем Сашом Петровићем у емисији Пријатељи заувек, а касније, на Фестивалу камерне музике (Нови Сад, 2021) наступао је са братом у оквиру дуа Таке Тwо. Редовно гостује на РТС, РТВ и Н1 телевизији.

Бошко Стојадиновић је студент треће године Академије уметности у Новом Саду у класи професора др ум. Милана Миладиновића. Завршио је нижу музичку школу „Исидор Бајић“ у класи проф. Милене Апић, а средњу у класи проф. Олге Борзенко као ђак генерације. Добитник је више првих награда на клавирским такмичењима: такмичење „Јосип Славенски“, Нови Сад, Међународно такмичење младих пијаниста, Шабац, Републичко такмичење ученика музичких школа Србије, Београд 2015, Фестивал Словенске музике 2020, Такмичење „Владимир Селивокин” 2020. као и три титуле лауреата (апсолутног победника): Републичко такмичење, Београд 2013, Меморијал „Војислав Вучковић“ 2015, Београд, Фестивал „Исидор Бајић“, Нови Сад 2016. Учествовао је на мастеркласовима најеминентнијих универзитетских професора: Рита Кинка (АУНС), Калман Драфи (Академија „Франц Лист”, Будимпешта), Иан Џонс (Краљевски музички колеџ, Лондон), Силвано Забео (Конзерваторијум „Ђузепе Тартини”, Трст), Јури Кот (Украјинска национална музичка академија), Жак Рувије (Универзитет „Моцартеум”, Салцбург) и Акиле Гало. Наступао је у више градова Србије: у Новом Саду, Београду, Шапцу, Ариљу, Сомбору, Кули, као и у престижним салама као што су Градска кућа у Новом Саду, Синагога, Позориште младих, Матица српска, Мултимедијални центар Академије уметности, Ректорат Универзитета у Новом саду, Галерија Матице српске, „Свилаера”, „Еђшег”, Народно позориште у Сомбору, Народно позориште у Београду, свечана сала САНУ, огранак у Новом Саду. Издвајају се и његови наступи у иностранству: у Хрватској, када је као једини одабрани представник презентовао музичку школу „Исидор Бајић“ у Осијеку, затим солистички концерт у Цркви св. Духа у Котору у Црној Гори, као и концерт у Норичу у Енглеској у сали „Асембли хаус”, где је наступио у двострукој улози – као солиста и као клавирски сарадник. Посебан успех представља седам концерата које је одржао 2022. године у више градова државе Вирџиније (САД) под покровитељством музичког центра Гарт Њуел, који га је одабрао као јединог пијанисту добитника стипендије из Европе.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања