event_note Концерт
11.05.2018 - 11.05.2018 access_time 20:00

Концерт оперске певачице Милице Добај 11. маја у Градској кући

location_on Друга локација: Свечана сала Градске куће
event_note Концерт
11.05.2018 - 11.05.2018 access_time 20:00

Концерт оперске певачице Милице Добај 11. маја у Градској кући

location_on Друга локација: Свечана сала Градске куће

Концерт оперске певачице Милице Добај у пратњи пијанисткиње Наташе Поповић биће одржан у петак, 11. маја с почетком у 20 сати у Свечаној сали Градске куће у оквиру сарадње  КИЦ-а Будо Томовић из Подгорице и Културног центра Новог Сада. Улаз је слободан. Добро дошли!

Биографија уметнице:

Милица Добај је рођена 1989. године у Бару. Средње музичко образовање стекла је у музичкој школи Вида Матјан (Котор) и Васа Павић (Подгорица), у току којег је освојила бројне награде на такмичењима младих соло певача. Године 2008. уписује Музичку Академију у Сплиту (Хрватска) у класи проф. Нелли Мануиленко (Украјина), где усавршава свој певачки таленат и постаје стипендистa хрватског Министарства знаности, образовања и шпорта. Уз велики број концерата по Црној Гори, Хрватској, Македонији, Србији, од посебног значаја је њен дебитантски оперски наступ у Хрватском народном позоришту у Сплиту, у опери Адел и Мара (Ј. Хатзе), где се публици представила улогом Ивише. Као солиста, наступала је и у операма Слијепи миш (Штраус) и Диоклецијан (Тјардовић).
Од 2011-2013 била је запослена као хонорарни сарадник оперног ансамбла Хрватског народног позоришта Сплит, са којим је учествовала у раду на операма: La gioconda (Ponchielli), Nabucco (Verdi); Machbeth (Verdi), I vespri Siciliani (Verdi), Povratak mornara (Suppe), Ukleti Holandez (Wagner), Cavalleria Rusticana (Mascagni).
Певачко извођење усавршавала је са Владимиром Вањејевим (Русија), диригентом Хари Злодром (Хрватска), Аном Шабашов (Хрватска). Такође, имала је прилику сарађивати са познатим диригентима: Надом Матошевић, Лорисом Волтолинијем, Тонћи Билићем, Никшом Барезом, Ивом Липановићем, Блаженком Јурачићем, Домеником Бришким, Радованом Паповићем. 2013 године добила је звање магистра оперно-концертног извођења.
Тренутно ради као професор соло певања у школи за таленте „Andre Navarra“ у Подгорици.

Наташа Поповић рођена је 1973. године у Подгорици гдје је завршила основно и средње музичко образовање. Јуна 1991. године уписала је Музичку академију у Подгорици, клавирски одсјек, у класи проф. Вјечеслава Габријелова, а јуна 1995. године дипломирала у класи проф. Владимира Бочкарјова. Два пута је проглашавана студентом генерације, добитник је “Плакете” Универзитета као и “Децембарске награде” из области умјетности. Као солиста и члан клавирског дуа добитник је више награда на републичким и државним такмичењима, а своје знање је усавршавала на семинарима код проф. Душана Трбојевића, Бранка Опачића, Марјана Мике, Зорана Јовановића и Уроша Пешића. У току и након студија, као клавирски сарадник, сарађивала је и са еминентним професорима и умјетницима попут Георгија Сотњичука (виолончело), Љубише Јовановића (флаута) и Давида Грегоријана (виолончело).
Специјалистичке студије из области камерне музике завршила је на Факултету музичке уметности у Београду, у класи ред. проф. Уроша Пешића 1997. године. Као члан триа “Цамерата монтенегрина” са којим је наступала широм земље (БЕЛЕФ, НОМУС, Барски љетопис, ДЕУС, Град Театар Будва) освојила је трећу награду на међународном такмичењу у Италији, 1997 године. Као члан овог трија магистарске студије из области Камерне музике завршава децембра 2007. године на Музичкој академији на Цетињу у класи ред. проф. Чедомира Николића.
Упоредо са концертирањем бави се и педагошким радом, а њени ученици и студенти добитници су бројних награда на државним, регионалним и међународним такмичењима што је резултирало позивима да буде ментор и извођач на семинарима камерне музике у Црној Гори и Холандији.
Члан је више камерних састава, а од 2014. године активно сарађује и са соло певачима.
Тренутно је у звању доцента за предмет Камерна музика на Музичкој академији на Цетињу.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања