event_note Концерт
28.04.2018 - 28.04.2018 access_time 20:00

Концерт Флоријана и Андреја Балажа уз клавирску пратњу Вање Прице 28. априла у Градској кући

location_on Друга локација: Свечана сала Градске куће
event_note Концерт
28.04.2018 - 28.04.2018 access_time 20:00

Концерт Флоријана и Андреја Балажа уз клавирску пратњу Вање Прице 28. априла у Градској кући

location_on Друга локација: Свечана сала Градске куће

Концерт Флоријана и Андреја Балажа уз клавирску пратњу Вање Прице, у оквиру циклуса „Озвучавања“, биће одржан у суботу, 28. априла у Свечаној сали Градске куће с почетком у 20 часова. Улаз је слободан. Добро дошли!

П Р О Г Р А М :

 

Г. Ф. Хендл: Соната за виолину и клавир у ге – молу оп.1 бр.10, HWN 368

 Andante

Allegro

Adagio

Allegro

В. А. Моцарт: Соната за виолину и клавир у Ге – дуру бр.18, KV 301

 Allegro con spirit

Allegretto

О. Кукал: Afterstund – соло виолина

 

Х. Виетан: Концерт за виолину и оркестар бр.4 у де – молу (први став)

 

Х. Виетан: Тарантела

 

Х. Виењавски: Концертна полонеза у Де – дуру оп. 4 бр. 1 

 

Р. Шуман: Соната  за виолину и клавир у а – молу оп. 105 бр. 1

 Mit leidenschaflichem Ausdruck

 Allegretto

Lebhaft

Биографије уметника:

Aндреј Балаж, виолиниста (2004, Нови Сад ) потиче из породице професионалних музичара. Прве часове виолине добија са седам година од свог оца. Нижу музичку школу уписује са девет година и завршава је за четири године, а основну школу за шест. Ученик је I разреда Средње музичке школе „Исидор Бајић“ у Новом Саду, у класи проф. Виталиј Гулијчука. Освојио је више од двадесет првих наградa и звања лауреата на домаћим, регионалним и међународним такмичењима. Више година за редом добитник је „Видовданске награде“ Градске управе за културу и награде Покрајинског секретаријата за културу. Остварио је велики број солистичких наступа као и наступе на значајним и престижним манифестацијама и фестивалима (Србија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Словенија, Италија, Грчка, Аустрија и Мађарска). Учествовао је на концертима „ArtLink“ – Societe Generale музичког циклуса за младе таленте, у оквиру ког је наступио као солиста у Задужбини Илије Коларца у Београду, резиденцији француске Амбасаде у Београду, свечаној сали „Прве крагујевачке гимназије“ и градској кући у Новом Саду. Са Зрењанинским и Војвођанским камерним оркестром наступао је као солиста у Зрењанину, Суботици и у Београду. Са Новосадском филхармонијом младих наступао је у новосадској Синагоги као солиста. Члан је ФлориАрт салон-оркестра са којим је имао више од 100 наступа. Негује и камерно музицирање, са триом „Fantastic Boys“ и са истоименим дуом осваја прво место на Републичком такмичењу 2017. године и престижну награду најбољег ансамбла у свим категоријама камерне музике на интернет „International World Competition“. Његове успехе су пратили и забележили многи интернет и писани медији. Гостовао је у емисијама РТС-а, РТВ-а, Канала 9 и на  Пинк телевизији.

Флоријан Балаж, виолиниста ( 1971, Нови Сад ). Студирао је у Новом Саду и Љубљани, те годину дана провео на специјализацији у Бечу. Постдипломске студије завршио је на Академију уметности у Новом Саду, у класи проф. Уроша Пешића, где данас ради као редовни професор на предмету виолина. Добитник је низа награда и признања од којих међу најзначајније спадају: прво место на Савезном такмичењу у категорији виолина (1986), прво место на Савезном такмичењу камерне музике у категорији клавирски трио, те прва награда на Међународном такмичењу „Петар Коњовић“ у категорији клавирски дуо (1996). За успехе постигнуте у студирању и музичком раду 1988. године добио је „Награду пунолетства“. Представљао је Југославију у Медитеранском омладинском оркестру у Екс-ен Прованс (Француска, 1989), а 1991. године успешно је положио аудицију за концерт-мајстора у Омладинском оркестру „Густав Малер“ који води чувени диригент Клаудио Абадо. 1992/1993. био је члан оркестра Ciudad orchestra de Malaga у Шпанији. Од 1993. до краја 1995. године био је стални члан симфонијског оркестра у Сан Галену, као и концерт-мајстор камерног оркестра из Госауа такође у Швајцарској. Оснивач је и концерт-мајстор камерног оркестра „Новосадскио солисти“. У сезони 2004 /2005. поново је добио ангажман у симфонијском оркестру Сан Гален, за време проведено у Швајцарској наступао је и на концертима Европског гудачког оркестра. Године 1997. започиње сарадњу са пијанисткињом Вањом Прицом. Поред многобројних концерата издвајају се наступи: НОМУС, А-фест, мали БЕМУС, Котор Арт, Сарајевска зима, Зеничко прољеће. Као солиста наступао је уз пратњу Симфонијског оркестра АУНС, Нишког симфонијског оркестра, симфонијског оркестра РТВЦГ, уметничког ансамбла „Станислав Бинички“, гудачког камерног оркестра „Новосадски солисти“, Новосадског камерног оркестра, Суботичког камерног оркестра, камерног оркестра „Арион“ из Бања Луке. 2004. године снима свој први CD. Припала му је част да буде претставник Војводине на Међународном скупу подунавских земаља у Улму (Немачка, 2004). Поред класичног репертоара ромовише дела савремених композитора. Неки од пројеката су трајно забележени на CD /има : Ансамбл за нову музику „Ритуал нова“, неоренесансни ансамбл „В.И.Т.Р.И.О.Л“. наступао је широм бивше Југославије, музичким центрима Швајцарске, Аустрије, Немачке, Италије, Шпаније, Француске, Мађарске и Словеније. Флоријан Балаж је концерт-мајстор Војвођанског симфонијског оркестра од оснивања.

Вања Прица, пијанискиња (1972, Нови Сад)  Диплому пијанисте стекла је на Академији уметности у Новом Саду, у класи проф. Арбо Валдме, а магистрирала на истој високој школи у класи проф. Кемала Гекића. Током школовања учествовала је на савезним и покрајнским такмичењима где је освајала прве, друге и треће награде. Године 1989. на Интернационалном такмичењу пијанаста у Сан Бартоломеу у Италији освојила је прву награду. Учествовала је у пројекту „Мозарт Поинт Фестивал“ у Новом Саду. Наступала је са кларинетистом Николом Срдићем у Југословенском културном центру у Паризу. Снимала је за РТВ Београд и РТВ Нови Сад. Радила је у Основној и Средњој музичкој школи „Исидор Бајић“, као и у школи „Јосип Славенски“ у Новом Саду. Запослена је као самостални стручни сарадник на Академији уметности у Новом Саду. Од 1997. године негује плодну концертну сарадњу са виолинистом Флоријаном Балажом у камерном дуу.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања