event_note Изложба
15.07.2024 - 26.07.2024 access_time 20.00

Изложба Валентине Броштеан „Армија душе се пробија на палубу тела“ од 15. јула у Малом ликовном салону

location_on Мали ликовни салон
event_note Изложба
15.07.2024 - 26.07.2024 access_time 20.00

Изложба Валентине Броштеан „Армија душе се пробија на палубу тела“ од 15. јула у Малом ликовном салону

location_on Мали ликовни салон

Изложба Валентине Броштеан „Армија душе се пробија на палубу тела“ биће отворена у понедељак 15. јула у 20.00 часова у Малом ликовном салону. Изложба ће моћи да се погледа до 26. јула.

Валентина Броштеан
АРМИЈА ДУШЕ СЕ ПРОБИЈА НА ПАЛУБУ ТЕЛА*

Селекција цртежа у комбинованој техници, насталих током задњих десет година.

„… Архетипски симболи рађају се у интуитивној природи узнемиреног духа који се одупире временској сегментацији, тежећи стварању дела које је ванвременско, у коме бестиаријум душе жуди за целошћу и одбијањем да будемо само случајеви или случајности! Ипак, као да се то ткање пролазности налази у свим текстурама нашег бића, одувек.
Биће уметника је биће усамљености, у којем су анима и анимус наизглед одвојени – андрогене креатуре анималних обриса у вечном тражењу. Патња за целином је тежња спајању, увек са двојбом да ли су време и простор наши саборци или ипак раде против нас? Пад је неминован, поновни узлет такође, не постоји једна коначност – само промена форме, метаморфоза, визија уметничког дела и саме поставке као живог организма који бележи трагове деценијског стварања…“ (ауторка)

Валентина Броштеан (Нови Сад, 1983), мултидисциплинарна визуелна уметница, посвећена је савременој илустрацији, сликарству и цртежу. Њено дело карактерише хибридни стил који спаја различите жанрове, с нагласком на деконструкцију реалног, неочекиване композиције и јединствену симболику. Њен стил, често описиван као „нова савремена фигурација”, балансира између бизарног и гротеске, с јаким емотивним набојем и контрастним живим колоритом. Фокус њеног ликовног израза укључује истраживање различитих аспеката људске природе, подсвесног, емотивна стања и савремене друштвене односе. Дипломирала је на Академији уметности у Новом Саду (2006), на Катедри за графичке комуникације. На истој Катедри (2010) одбранила мастер, из области илустрације и била запослена као асистент до краја 2012. године, када се сели за Торино (Италија), где је живела и стварала до 2021. године. Тренутно живи и ствара у Барселони (Шпанија) као самостална уметница, фокусирана на свој креативни израз и сарадњу са талентима, креативним агенцијама, брендовима, галеријама и колекционарима широм света. Њен циљ је даље истраживање и примена еклектичног визуелног језика у свим областима. Валентину представља угледна америчка креативна агенција „Illozoo”.

*Наслов изложбе инспирисан је реченицом из књиге „Неподношљива лакоћа постојања“ Милана Кундере.

Више о изложби можете сазнати овде.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања