event_note Изложба
11.02.2019 - 24.02.2019 access_time 19:00

Изложба слика „Рађање“ аутора Љубише Ђурића од 11. фебруара у Ликовном салону

location_on Ликовни салон КЦНС
event_note Изложба
11.02.2019 - 24.02.2019 access_time 19:00

Изложба слика „Рађање“ аутора Љубише Ђурића од 11. фебруара у Ликовном салону

location_on Ликовни салон КЦНС

Изложба слика „Рађање“ аутора Љубише Ђурића биће отворена у понедељак, 11. фебруара 2019. године у 19 часова, у Ликовном салону Културног центра Новог Сада и трајаће до 24. фебруара. 

Живот, уметност, слика, уметник. Све је рођено, однекуд створено, настало… И све има смисаони ток и поредак. Изложба Љубише Ђурића РАЂАЊЕ је исконска прича о настајању живота, слике, уметности, кроз призму црно-белог контраста и дискретно сведених боја. Највећа од свих тајни живота свакако је тајна рађања. Највећи феномен света и живота је у рађању. Рађањеје оно што је до дана данашњег објашњиво необјашњиво. Зато ми, рођени, овакви какви постојимо, јесмо и бићемо, самим постањем и постојањем потврђени смо и доказани сами себи и другима. Док трајемо. Почетак – то је кад сам се ја родио. А крај… Краја нема! Овим речима дете предшколског узраста исказало је једну од највећих тајни, суштинску филозофију живота: о рађању, живљењу, постојању. А све је почело и почиње рођењем. Рађањем. Од пра, прадавних прапочетака, до нас, до данашњих времена и дана. На путу ка светлости.
Љубиша Ђурић као дугогодишњи уметнички стваралац, академски сликар, остварио је кроз циклус РАЂАЊЕ посебан лични естетски занос и експеримент. Једноставан, јединствен и готово савршен. Два кључна елемента РАЂАЊА – жена и јаје, помоћу два основна цртачка и сликарска елемента – црног и белог, постају естетске целине у циклусу слика, објеката, колажа, асамблажа. Од минимализованог формата до огромних сликаних површина колорисаних у боје звука, радости и лепоте рађања. Тај крајње упрошћени свет уметничког дела, сведен на тако мало елемената, приказује високопрофесионалан, беспрекорно чист, крајње једноставан а скоро потпуно доречен став и однос уметника према одређеној идеји и животном промишљању. Крајње симболички и значењски елегантно решени проблемски постулати слике, и сликарско достигнуће у духу модернизма, заокружују једноставну естетску целину. Ђурићев уметнички опус РАЂАЊЕ у контрасту црно-бело је само један од циклуса стварања у дугогодишњој каријери уметника истанчаног сензибилитета окренутог искључиво концепту уметничког дела и његовој симболичкој целини и суштини. Тајна је у рађању, у једноставности и естетској и мисаоној заокупљености уметношћу као никад дореченој категорији људског битисања. На вечитом путу – ка светлости. (Радош Гачић, историчар уметности)

Љубиша Ђурић 1975. дипломирао на Вишој педагошкој школи у Београду.
1980. Дипломирао на Академији уметности сликарство у класи професора Петровића.
1985. Магистрирао сликарство у класи професора Лубарде.
Студирао је историју уметности на Филозофском факултету, члан је УЛУС-а. Члан је удружења француских уметника ,,LA MAISON DES ARTISTES PARIS“.
Био је стипендиста Фонда за младе таленте ,,Моша Пијаде“ Београд.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања