event_note Изложба
08.04.2024 - 19.04.2024 access_time 19.00

Изложба Саве Пековића и Љубомира Вучинића „Унутрашњост – SuspendedAx“ од 8. априла у Малом ликовном салону

location_on Мали ликовни салон
event_note Изложба
08.04.2024 - 19.04.2024 access_time 19.00

Изложба Саве Пековића и Љубомира Вучинића „Унутрашњост – SuspendedAx“ од 8. априла у Малом ликовном салону

location_on Мали ликовни салон

Изложба Саве Пековића и Љубомира Вучинића „Унутрашњост – SuspendedAx“ биће отворена у понедељак 8. априла у 19.00 часова у Малом ликовном салону. Изложба ће моћи да се погледа до 19. априла.

„…Наше слике нису лакоћа дефинисана са неким циљем (ужитком приматеља), а још је мање игра чија би правила ваљало открити; испуњавамо онтолошки задатак, то јест ‘хронологију’. Обављамо је, а не довршавамо. Суштина композиција које користимо у функцији су стварања феномена ‘унутрашње силе’, која се не уљуљкује у вештини, већ тражи форме које ће дотаћи посматрача. Покушавамо да прикажемо поступак којим се доживљај преображава у уметничко дело…” (Саво Пековић)

Више о изложби можете прочитати овде.

Љубомир Вучинић (1956) завршио је основне и магистарске студије графике на Академији уметности у Новом Саду са темом ОТПОР-ОТИСАК и графичком мапом ЗБИЈЕНО као темом из визуелне културе. Од 2005. године бавио се педагошким радом на истој институцији у звању професора за област Цртеж. Љубомир Вучинић је заступљен на селективним и кустоским изложбама које презентују савремену ликовну сцену Србије у земљи и иностранству, учесник је у релевантним националним пројектима, награђиван је националним наградама и признањима за аутентичан допринос ликовној уметности. Уметнички радови аутора налазе се у значајним збиркама и колекцијама од јавног значаја у земљи и иностранству.

Пековић Н. Саво (1957) дипломирао је (1981) и магистрирао (1983) на Факултету ликовних уметности у Београду на Сликарском одсеку. Студијски боравио у Паризу и Диселдорфу од 1983. до 1991. године. Члан је УЛУС (од 1982) и Друштва ликовних уметника ЛАДА (најстаријег друштва ликовних уметника Србије основаног 1905). Десетак година био је у статусу слободног уметника, од 1982. године до деведесетих, када је почео да се бави педагошким радом. Каријеру у професури завршио као редовни професор АЛУ Требиње. Сада је у статусу истакнутог уметника (од 2004). Излагао је на 48 самосталних и преко триста групних изложби у земљи и иностранству. Слике и цртежи му се налазе у јавним и приватним колекцијама. Живи и ради у Београду.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања