event_note Изложба
19.06.2022 - 04.07.2022 access_time 11.00

Изложба „ПРАВЕДНИЦИ МЕЂУ НАРОДИМА СА ПРОСТОРА БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕˮ од 19. јуна у клубу „Трибина младихˮ

location_on Трибина младих
event_note Изложба
19.06.2022 - 04.07.2022 access_time 11.00

Изложба „ПРАВЕДНИЦИ МЕЂУ НАРОДИМА СА ПРОСТОРА БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕˮ од 19. јуна у клубу „Трибина младихˮ

location_on Трибина младих

Изложба „ПРАВЕДНИЦИ МЕЂУ НАРОДИМА СА ПРОСТОРА БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕˮ биће отворена у недељу 19. јуна у 11 часова у клубу „Трибина младихˮ Културног центра Новог Сада.

Историја човечанства садржи бројне периоде током којих су људски сукоби постајали редовно стање ствари, а мирнодопски животни услови остајали у драгом сећању, које сваким новим даном неумитно бледи. Сви ови периоди специфични су и неупоредиви са осталима. Међутим, постоје одређене карактеристике ратних периода које представљају константу и могу се односити на сваки од њих.

У тренуцима захукталих ратних дејстава зараћених страна, целокупно становништво на разне начине принуђено је да одабере страну. Поред тога, свакодневно суочен са ратним ужасима, највећи део становништва не усуђује се да се супротстави злочинима које суштински не подржава и којих се грози. Упркос свему, у сваком ратном сукобу који се у историји догодио, појављује се невелики број појединаца, оних који успевају да непогрешиво сачувају есенцију људскости, солидарности, човекољубља. Често је њихова појава недовољно интересантна за ауторе историјских уџбеника, као и за накнадно проучавање претходних епоха у другим друштвено-културним областима. Такви појединци неретко остају у запећку историје, препуштени сећањима само оних који су непосредно сведочили њиховим делима. У оквиру програмског лука „Тврђава мира”, говорећи о рату и ратним дешавањима, циљ је баш те појединце изнова пронаћи, открити и заувек сачувати од заборава.

Изложба „Праведници међу народима са простора бивше Југославије” реализована је у оквиру програмског лука „Тврђава мира” као званични део програма Европске престонице културе, Нови Сад 2022. Културни центар Новог Сада организовао је изложбу у сарадњи са: Јеврејском општином Нови Сад, Архивом јеврејске заједнице БиХ, Центром за Холокауст из Македоније, Јеврејском заједницом Црне Горе и Истраживачким и документацијским центром ЦЕНДО из Загреба.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања