event_note Изложба
12.02.2024 - 23.02.2024 access_time 19.00

Изложба Николе Пешића „Пастели“ од 12. фебруара у Малом ликовном салону

location_on Мали ликовни салон
event_note Изложба
12.02.2024 - 23.02.2024 access_time 19.00

Изложба Николе Пешића „Пастели“ од 12. фебруара у Малом ликовном салону

location_on Мали ликовни салон

Изложба Николе Пешића „Пастели“ биће отворена у понедељак 12. фебруара у 19.00 часова у Малом ликовном салону. Изложба ће моћи да се погледа до 23. фебруара.

 

„… И поред свих побољшања, пастел је и даље ефемерна техника. Управо та физичка трошност јавља се као особина која је у савршеном сазвучју са трагањем за духовним у мојој уметности. Узбудљива ми је идеја да чистим пигментом, који се лако замрља или обрише, осликавам прецизне облике, понекад и са ситним детаљима. Слично као код будистичких мандала од разнобојног песка, стална претња ентропије даје овој техници додатну поетску и симболичку вредност и наводи на размишљање о таштини и неизбежној физичкој пролазности свих производа људске културе…” (Никола Пешић)

 

 

 

Никола Пешић дипломирао је 1998. године на Сликарском и магистрирао 2002. године на Вајарском одсеку Факултета ликовних уметности у Београду. Уз подршку немачке стипендије ДААД исте године завршио је и постдипломске студије вајарства на Државној академији ликовних уметности у Штутгарту (Немачка). Докторирао је 2016. године на Филолошком факултету у Београду. Излагао је на више Октобарских салона, као и у оквиру бројних прегледа савремене уметности у Србији — Избор из деведесетих (МСУ, Београд), Корак ка уметности 90-их (Музеј града Београда), Критичари су изабрали (КЦ Београд), Збирка савремене скулптуре (Галерија савремене уметности у Нишу) итд. Самосталном изложбом Никола Пешић: Remix 1997–2022. у београдској Галерији „Звоно” недавно је обележио двадесет пет година излагачке активности. С истом галеријом излагао је и на бројним сајмовима уметности у Бечу, Келну, Мајамију, Москви, Болцану, итд. Његови радови налазе се у музејским и другим јавним збиркама, као и у приватним колекцијама у земљи и иностранству.

Више о изложби можете сазнати овде.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања