event_note Izložba
26.07.2017 - 31.07.2017 access_time 19.00

Izložba fotografija „Sedam vekova manastira Krupe“

location_on Tribina mladih
event_note Izložba
26.07.2017 - 31.07.2017 access_time 19.00

Izložba fotografija „Sedam vekova manastira Krupe“

location_on Tribina mladih

Izložba fotografija fotoreportera Darka Dozeta pod nazivom „Sedam vekova manastira Krupe“ povodom 700 godina Manastira Krupe biće otvorena u sredu,  26. jula  u 19 časova, u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada.

Ukupno 40 umetničkih i dokumentarnih fotografija, nastalih prilikom nekoliko Dozetovih boravaka u ovom drevnom manastiru na međi Like i Dalmacije, biće predstavljeno na 27 panoa.

Autor ove izložbe – Darko Dozet, sarađivao je sa najuglednijim svetskim novinskim agencijama, a fotografije su mu objavljivali gotovo svi svetski listovi i magazini. Njegove fotografije ilustrovale su više od 1.000 naslovnih strana najznačajnijih medija, prvenstveno „Večernjih novosti“, a samostalne izložbe imao je u više od pedest gradova Srbije i inostranstva. Autor je projekta „Koreni duše“ posvećenog Kosovu i Metohiji te koautor projekta „Svedoci trajanja“ koji prikazuje srpsku kulturnu baštinu u Republici Rumuniji.

Izložba je obogaćena i pratećim tekstovima Snježane Orlović, istoričara umetnosti, vrsnog poznavaoca manastira i crkava Eparhije dalmatinske i Eparhije gornjokarlovačke. Autor je četri knjige – „Manastir Krupa“, „Manastir Dragović“, „Manastir Gomirje“, „Manastir Presvete Bogorodice Trojeručice“ a uskoro će biti objavljeno i obimno izdanje Šematizma i istorije Eparhije gornjokarlovačke, ali i monografija povodom velikog jubileja 700 godina manastira Krupe koju radi u koautorstvu sa teologom i istoričarom Radovanom Pilipovićem.

Izložbu će, kako je predviđeno, otvoriti Njegovo preosveštenstvo Eipskop bački gospodin Irinej, i Njegovo preosveštenstvo Episkop  dalmatinski Fotije, a otvaranju izložbe će, osim autora prisustvovati i iguman Manastira Krupa arhimandrit Gavrilo Stevanović

Organizaori izložbe su Kulturni centar Novog Sada i Foto asocijacija Vojvodine uz podršku Uprave za kulturu grada Novog Sada.

Predviđeno je da izložba posle Novog Sada bude prikazana u Gračanici, kako bi se  i simbolično spojile dve zadužbine kralja Milutina. Posle Gračanice, izložbu će videti i stanovnici Beograda, Banja Luke…

 

Autori izložbe:

Darko Dozet je rođen 7.12.1976. godine u Novom Sadu, gde  je završio Srednju grafičku školu, smer fotografija, posle koje se 1996. godine zaposlio u novosadskom dnevnom listu “Dnevnik”. Od 1998 – 2007. godine fotoreporter je Novinske agencije Tanjug, a od 2007. godine fotoreporter je Kompanije Novosti. Sarađivao je sa najuglednijim svetskim novinskim agencijama, Rojters, Evropska pres foto agencija, Asošijeted presom, a fotografije su mu objavljivali gotovo svi svetski listovi i magazini. Njegove fotografije ilustrovale su više od 1. 000 naslovnih strana najznačajnijih medija, prvenstveno Večernjih Novosti. Samostalne izložbe imao je u više od pedest gradova Srbije i inostranstva.

Autor je projekta „Koreni duše“ posvećenog Kosovu i Metohiji, kao i koautor projekta „Svedoci trajanja“ koji prikazuje srpsku kulturnu baštinu u Republici Rumuniji. Autor je foto monografije “Čuvari uspomena i svedoci istorije” posvećene kolegama fotoreporterima od Drugog svetskog rata do danas. Predavanja o novinskoj fotografiji po pozivu, u više navrata, držao je u Ruskom muzeju fotografije, Novosadskom univerzitetu, Muzeju Vojvodine… Jedan je od osnivača Udruženja fotoreportera Srbije, prvog u Srbiji koji okuplja fotografe zaposlene u medijima. Predsednik je Foto asocijacije Vojvodine. Tri godine za redom uspešno organizuje kolektivnu izložbu fotoreportera Novog Sada i Vojvodine.

Dobitnik je niza priznanja za rad i stvaralaštvo na polju fotografije. Neke od najznačajnijih su: Prva nagrada na Međunarodnom festivalu reportaže “Interfer” 2015. godine,  iste godine proglašen je i za najboljeg fotoreportera kompanije Večernjih Novosti. 2016. godine dobitnik je nagrade „Laza Kostić“ koju za fotografiju dodeljuje Udruženje novinara Srbije. Od 2017. godine je član Uprave Udruženja novinara Srbije, čiji je član od 1998. godine.
Kontakti:
tel: 0695120101
e-pošta: [email protected]
instagram: @photodozet
internet prezentacija: darkodozet.com

Snježana Orlović je rođena 2. 12. 1981. godine u Gospiću. Diplomirala je 2005. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu na odeljenju Istorije umetnosti.

Od 2007. do 2012. godine radi u Galeriji Feniks u Beogradu kao organizator galerijskih aktivnosti i učestvuje u pripremi i realizaciji programa galerije, u kojoj je bila i član umetničkog saveta galerije.  Od 2011. do 2015. godine sarađuje na organizaciji izložbe „Krajiški likovni salon“ (od 25. do 28. po redu izložbe predstavljene u mnogim gradovima Srbije) kao član saveta salona, autor postavke i predgovora kataloga.  Autor je četiri knjige (Manastir Krupa, 2008; Manastir Dragović, 2009; Manastir Gomirje, 2011; Manastir Presvete Bogorodice Trojeručice, 2017), a uskoro će biti objavljeno i obimno izdanje Šematizma i istorije Eparhije gornjokarlovačke, ali i monografija povodom velikog jubileja 700 godina manastira Krupe – koju radi u koautorstvu sa teologom i istoričarom Radovanom Pilipovićem.
Autor je i preko trideset studija i članaka objavljenih u Srbiji i Hrvatskoj (radovi su objavljeni u Zborniku o Srbima u Hrvatskoj (SANU, Odbor za istoriju Srba u Hrvatskoj), Zborniku za likovne umetnosti Matice srpske, Glasniku društva konzervatora Srbije, Srpskoj enciklopediji, Srpskom biografskom rečniku, Srbsko-dalmatinskom magazinu, časopisu Likovni život, časopisima Dalmatinske i Gornjokarlovačke eparhije (…), a autor je i tri dvojezične brošure o dalmatinskim manastirima).
U statusu samostalnog umetnika nalazi se od 2010. godine.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja