event_note Изложба
26.07.2017 - 31.07.2017 access_time 19.00

Изложба фотографија „Седам векова манастира Крупе“

location_on Трибина младих
event_note Изложба
26.07.2017 - 31.07.2017 access_time 19.00

Изложба фотографија „Седам векова манастира Крупе“

location_on Трибина младих

Изложба фотографија фоторепортера Дарка Дозета под називом „Седам векова манастира Крупе“ поводом 700 година Манастира Крупе биће отворена у среду,  26. јула  у 19 часова, у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада.

Укупно 40 уметничких и документарних фотографија, насталих приликом неколико Дозетових боравака у овом древном манастиру на међи Лике и Далмације, биће представљено на 27 паноа.

Аутор ове изложбе – Дарко Дозет, сарађивао је са најугледнијим светским новинским агенцијама, а фотографије су му објављивали готово сви светски листови и магазини. Његове фотографије илустровале су више од 1.000 насловних страна најзначајнијих медија, првенствено „Вечерњих новости“, а самосталне изложбе имао је у више од педест градова Србије и иностранства. Аутор је пројекта „Корени душе“ посвећеног Косову и Метохији те коаутор пројекта „Сведоци трајања“ који приказује српску културну баштину у Републици Румунији.

Изложба је обогаћена и пратећим текстовима Сњежане Орловић, историчара уметности, врсног познаваоца манастира и цркава Епархије далматинске и Епархије горњокарловачке. Аутор је четри књиге – „Манастир Крупа“, „Манастир Драговић“, „Манастир Гомирје“, „Манастир Пресвете Богородице Тројеручице“ а ускоро ће бити објављено и обимно издање Шематизма и историје Епархије горњокарловачке, али и монографија поводом великог јубилеја 700 година манастира Крупе коју ради у коауторству са теологом и историчаром Радованом Пилиповићем.

Изложбу ће, како је предвиђено, отворити Његово преосвештенство Еипскоп бачки господин Иринеј, и Његово преосвештенство Епископ  далматински Фотије, а отварању изложбе ће, осим аутора присуствовати и игуман Манастира Крупа архимандрит Гаврило Стевановић

Организаори изложбе су Културни центар Новог Сада и Фото асоцијација Војводине уз подршку Управе за културу града Новог Сада.

Предвиђено је да изложба после Новог Сада буде приказана у Грачаници, како би се  и симболично спојиле две задужбине краља Милутина. После Грачанице, изложбу ће видети и становници Београда, Бања Луке…

 

Аутори изложбе:

Дарко Дозет је рођен 7.12.1976. године у Новом Саду, где  је завршио Средњу графичку школу, смер фотографија, после које се 1996. године запослио у новосадском дневном листу “Дневник”. Од 1998 – 2007. године фоторепортер је Новинске агенције Танјуг, а од 2007. године фоторепортер је Компаније Новости. Сарађивао је са најугледнијим светским новинским агенцијама, Ројтерс, Европска прес фото агенција, Асошијетед пресом, а фотографије су му објављивали готово сви светски листови и магазини. Његове фотографије илустровале су више од 1. 000 насловних страна најзначајнијих медија, првенствено Вечерњих Новости. Самосталне изложбе имао је у више од педест градова Србије и иностранства.

Аутор је пројекта „Корени душе“ посвећеног Косову и Метохији, као и коаутор пројекта „Сведоци трајања“ који приказује српску културну баштину у Републици Румунији. Аутор је фото монографије “Чувари успомена и сведоци историје” посвећене колегама фоторепортерима од Другог светског рата до данас. Предавања о новинској фотографији по позиву, у више наврата, држао је у Руском музеју фотографије, Новосадском универзитету, Музеју Војводине… Један је од оснивача Удружења фоторепортера Србије, првог у Србији који окупља фотографе запослене у медијима. Председник је Фото асоцијације Војводине. Три године за редом успешно организује колективну изложбу фоторепортера Новог Сада и Војводине.

Добитник је низа признања за рад и стваралаштво на пољу фотографије. Неке од најзначајнијих су: Прва награда на Међународном фестивалу репортаже “Интерфер” 2015. године,  исте године проглашен је и за најбољег фоторепортера компаније Вечерњих Новости. 2016. године добитник је награде „Лаза Костић“ коју за фотографију додељује Удружење новинара Србије. Од 2017. године је члан Управе Удружења новинара Србије, чији је члан од 1998. године.
Контакти:
тел: 0695120101
е-пошта: [email protected]
инстаграм: @photodozet
интернет презентација: darkodozet.com

Сњежана Орловић је рођена 2. 12. 1981. године у Госпићу. Дипломирала је 2005. године на Филозофском факултету у Београду на одељењу Историје уметности.

Од 2007. до 2012. године ради у Галерији Феникс у Београду као организатор галеријских активности и учествује у припреми и реализацији програма галерије, у којој је била и члан уметничког савета галерије.  Од 2011. до 2015. године сарађује на организацији изложбе „Крајишки ликовни салон“ (од 25. до 28. по реду изложбе представљене у многим градовима Србије) као члан савета салона, аутор поставке и предговора каталога.  Аутор је четири књиге (Манастир Крупа, 2008; Манастир Драговић, 2009; Манастир Гомирје, 2011; Манастир Пресвете Богородице Тројеручице, 2017), а ускоро ће бити објављено и обимно издање Шематизма и историје Епархије горњокарловачке, али и монографија поводом великог јубилеја 700 година манастира Крупе – коју ради у коауторству са теологом и историчаром Радованом Пилиповићем.
Аутор је и преко тридесет студија и чланака објављених у Србији и Хрватској (радови су oбјављени у Зборнику о Србима у Хрватској (САНУ, Одбор за историју Срба у Хрватској), Зборнику за ликовне уметности Матице српске, Гласнику друштва конзерватора Србије, Српској енциклопедији, Српском биографском речнику, Србско-далматинском магазину, часопису Ликовни живот, часописима Далматинске и Горњокарловачке епархије (…), а аутор је и три двојезичне брошуре о далматинским манастирима).
У статусу самосталног уметника налази се од 2010. године.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања