event_note Изложба
05.06.2017 - 11.06.2017 access_time 19.00

Изложба Дамира Мурсељевића „Бајковита мрежа одраза“

location_on Трибина младих
event_note Изложба
05.06.2017 - 11.06.2017 access_time 19.00

Изложба Дамира Мурсељевића „Бајковита мрежа одраза“

location_on Трибина младих

У оквиру сарадње Културног центра Новог Сада и ЈУ Културно – информативни центар ‘’Будо Томовић“ из Подгорице у понедељак 5. јуна у Клубу „Трибина младих“ биће отворена изложба уметника Дамира Мурсељевића са почетком у 19 часова. Посетиоци изложбу могу погледати до 11. јуна.

“У извјесној мјери, ова изложба је аутобиографска, и одражава расположење умјетника, ревносног посматрача емпиријске стварности, никада потчињеног властитом “ја”. Низ фотографија усмјерених да понесу и најпажљивију публику и подстакну је да инстинктивно, али ипак дубоко, размишља о зачараном погледу и лицу, са предјелима и пејзажима у позадини. Мурсељевићева фотографија, која се вјешто креће између одсјаја и огледала, и враћа нас на разиграну илузију очију, удаљава се од појединачног и усмјерава нас ка далеким обалама. Као подршка тој поруци наилазимо на свјетле боје, за које се хватају наша сјећања како бисмо памтили искуство сваког од нас у свијету емоција, веселих или суморних, плодних или стерилних, романтичних или хладних. Дакле, имамо пут који извире из мудре употребе чак и једноставне камере, пут између емпиријског искуства и емоција, у сталној потрази за смислом нашег постојања.”

Део уводне речи његове екселенције
Vincenzo Del Monaco – a,
Амбасадора Републике Италиије у Црној Гори ,
приликом отварања Дамирове изложбе “An Act of Seeing with One’s Other Eyes”, у Галерији Солидарности у Котору, 30. Октобра 2015. године.

Дамир Мурсељевић је рођен 1979. године у Подгорици, Црна Гора.  Дипломирао је на Факултету ликовних умјетности на Цетињу – Одсјек за графички дизајн.  У љето 2001. године учествовао је на радионици стрипа на Цетињу, коју је водио истакнути француски дизајнер Пасцал Рабатé, и направио стрип “Tago Mago na Hot Rock“ објављен 2002. године у часопису за умјетност и културу – Монтенегро Мобил Арт. Љубав према фотографији родила се још на самом почетку студија, и временом прерасла у његов главни умјетнички изражај. За свој умјетнички фотографски рад користи искључиво аналогне камере и рад са филмом. До сада је приредио шест самосталних изложби фотографија ( 2007. и 2009. у Подгорици, 2007. и 2015. у Котору, 2016. у Тивту – Порто Монтенегро и 2017. у Новом Саду) и учествовао на неколико колективних.

У прољеће 2015. године реализовао је аудио-визуелни мултимедијални пројекат под називом “Life’n’perspectives on abstract travels of a genuine crossover“ који је представио ауторов фотографски рад од 2000. године, у КИЦ-у ‘’Будо Томовић’’. Дамир је био један од два представника Црне Горе на другим Свјетским умјетничким играма “Wорлд Арт Гамес 2015”, у Братислави, Словачка, и такође један од организатора 3. “Wорлд Арт Гамес 2016“ одржаних у Подгорици и Сутомору, Црна Гора. Са својим кратким филмовима тј. видео радовима “The Bob’s Friend“ и “Blow Your Tears Dear. The Maker Said“ је учестовао на Фестивалу алтернативног филма/видеа – АВИФест, 2015. и 2016. године. у Подгорици. Један је од учесника свјетске изложбе у организацији WАГ Меxицо, одржане у Музеју историје и умјетности града Гуанајуато, на Свјетски дан мира, 21. септембра 2016. године. Протеклих 15 година Дамир је такође посветио и маркетингу, позоришту, филмској критици, радијској продукцији, а у последње вријеме и социјалном раду.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања