event_note Изложба
03.12.2018 - 14.12.2018 access_time 12:00

Изложба „Амбалажа“ Шејме Фере од 03. децембра у Малом ликовном салону

location_on Мали ликовни салон
event_note Изложба
03.12.2018 - 14.12.2018 access_time 12:00

Изложба „Амбалажа“ Шејме Фере од 03. децембра у Малом ликовном салону

location_on Мали ликовни салон

Изложба „Амбалажа“ Шејме Фере биће отворена у понедељак, 03. децембра у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада у 12 часова и трајаће до 14. децембра. Изложба се може погледати сваког радног дана од 10.00 до 20.00 часова.

 

О изложби

Амбалажа је нус продукт распакованог предмета и има функцију улепшавања и заштите, гаранције новине и свежине производа, а судбина јој је да заврши бачена у канти. На изложби „Амбалажа“су представљени асамблажи од пластичних паковања четкица за зубе и серија принтова на шперплочи. Испитује се облик провидне амбалаже који деформише папирни садржај и истовремено приказује облик паковања и композицију наглашене многострукости израза, подсвесних слика и незграпне фигурације. Помера се устаљено сагледавање информација и проналази другачији поглед на уобичајено. Игром са елементима свакодневице, кроз превођење, померање, калемљење, ствара се промењена дефиниција ствари и даје облик и тежина невидљивим процесима. У збрци пукотина, фрагмената и слојева, откривају се неочекиване подударности и процепи, показује се да је систем отворен и да вредност добија у употреби. Као посебан концепт, под називом Четкице, фотографија скенираног асамблажа се обрађује на рачунару, штампа и кашира на дрвене даске. Представљено је 30 асамблажа, димензија 22 x 5 x 2 cm и 30 принтова на шперплочи, димензија 8 x 45 cm, насталих од 2004. до 2018. године.

О аутору

Шејма Фере је дипломирала сликарство и графику на Факултету ликовних уметности у Београду. Члан је Удружења ликовних уметника Србије од 2005. године, у статусу самосталног уметника. Своје радове гради од слика нађених у старим штампаним материјалима и кроз различите референце и изворе бави се феноменима конзумерског друштва и популарне културе. Скорашње изложбе су Матине програм у галерији Коларчеве задужбине, Лепе српске уметности у Оставинској галерији у Београду, AIR у галерији Равникар у Љубљани и CALL у галерији Луис Аделантадо у Валенсији. Добитница је посебне награде за сликарство Фондације Александар С. Оназис. Радови јој се налазе у више јавних колекција (Шумарски факултет и Факултет организационих наука Универзитета у Београду; Огранак САНУ у Новом Саду; Колекција Међународног Бијенала уметности у Пекингу; Народни музеј ликовних уметности, Тајван, Музеј уметности, Вила Нова де Цервеира). Живи и ради у Земуну.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања