event_note Filmska projekcija
01.11.2017 - 01.11.2017 access_time 20:00

FILM DAN OSLOBOĐENJA SVEČANO OTVARA 13. IZDANJE SLOBODNE ZONE!

location_on Velika sala
event_note Filmska projekcija
01.11.2017 - 01.11.2017 access_time 20:00

FILM DAN OSLOBOĐENJA SVEČANO OTVARA 13. IZDANJE SLOBODNE ZONE!

location_on Velika sala

Filmski festival „Slobodna Zona“ održaće se ove godine od 1. do 6. novembra, paralelno u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Festival će, u sredu 1. novembra u Kulturnom centru Novog Sada, biti svečano otvoren filmom „Dan Oslobođenja“ u režiji Ugisa Oltea i Mortena Travika.

Travik, pozorišni reditelj, konceptualni umetnik, kulturni diplomata i veliki obožavatelj grupe „Lajbah“ (Laibach), uspeva u avgustu 2015. godine da spoji nespojivo – povodom 70. godišnjice oslobođenja Severne Koreje od japanske kolonijalne vlasti, on posreduje, ugovara i organizuje (!) prvi koncert jedne rok grupe sa Zapada u Pjongjangu, glavnom gradu jedne od najzatvorenijih zemalja na svetu. I ne samo to – on uspeva da izdejstvuje da ova neverovatna avantura postane dokumentarni film. Članove kultne slovenačke grupe „Lajbah“, kojoj je pripala čast da uveliča jedan od najvažnijih datuma u istoriji Severne Koreje, u stopu prati filmska ekipa i beleži retke i dragocene trenutke iza kulisa „poslednje komunističke diktature“.

Travik i Olte stižu tamo gde je retko ko pre njih bio i na iznenađujuće suptilan način beleže sudar ideologija i kultura, ali i pokušaj istinskog kontakta između članova eks-jugoslovenske art rok grupe i njihovih domaćina. Ono što ih povezuje je holivudski mjuzikl „Moje pesme, moji snovi“ koji je i dan danas izuzetno popularan u obe Koreje. Ovom neverovatnom poduhvatu na putu stoji gotovo sve: reputacija grupe Lajbah, jezik, tehnički problemi, neizgovorene zabrane i uvek budni cenzori. Ali, uprkos očiglednom apsurdu čitave situacije (ili baš zbog toga) pred gledaocima se dešava mnogo više od kulturne razmene. Veliki hitovi grupe Lajbah poput „Life is Life“, „Across the Universe“ i „The Sound of Music“ u sudaru sa novim i nepoznatim svetom koji film otvara pred nama dobijaju nova značenja. Morten Travik na početku filma kaže – „ne zanima me mir, zanima me istina. Istina je neprijatna, ona žulja i donosi promene“. Za obe strane. I dok u poleće i leto 2015. godine kulminira propagandni rat između Severne i Južne Koreje, koji se vodi ogromnim zvučnicima usmerenim preko granice, u najvećoj i najlepšoj koncertnoj dvorani u najtajanstvenijoj zemlji na svetu nastupa jedna od najkontroverznijih grupa zapadne Evrope. Njihov moto je: „SVA UMETNOST JE PROPAGANDA (Džordž Orvel – George Orwell) …A SVA PROPAGANDA JE UMETNOST (Lajbah)“.

 

Rezultat je ironičan, duhovit i angažovan dokumentarni mjuzikl koji i o Severnoj Koreji i o Lajbahu govori više od hiljadu reči. Brda su oživela sa zvucima muzike! Uverite se i sami.

 „Slobodna Zona“ ove godine ima i nove snage u selektorskom timu. Mladi autori, montažerka Jelena Maksimović i reditelj Ivan Bakrač odabrali su 10 dugometražnih filmova za regionalnu selekciju a u međunarodnoj selekciji za nagradu stručnog žirija takmičiće se 15 filmova po izboru dugogodišnje selektorke „Slobodne Zone“ Branke Pavlović. Novitet je i revijalna selekcija od 12 kratkih filmova u regionalnom programu. Publika će kao i do sada moći da pogleda i 5 filmova iz selekcije 14+. Tu je i bogat prateći program: 5 specijalnih projekcija, Master Class, Noćni razgovori i dnevni govorni program Na kafi sa autorima.

Stručni žiri će dodeliti nagrade za najbolji angažovani film u Regionalnoj i Međunarodnoj konkurenciji. Nagradu za Najbolji film u okviru selekcije 14+, dodeliće srednjoškolski žiri – „Slobodna Zona Junior“. Već tradicionalna Nagrada publike festivala „Slobodna Zona“, biće dodeljena filmovima koji su tokom festivala ostavili najsnažniji utisak na posetioce.

Ovogodišnji program „Slobodne Zone“ obuhvatiće preko 40 igranih i dokumentarnih, kratkih i dugometražnih ostvarenja iz čitavog sveta.

Ulaznice za otvaranje festivala u Novom Sadu dostupne su na biletarnici Kulturnog centra Novi Sad po ceni od 350 dinara. Program možete pogledati ovde

Promo video:

Vidimo se u Slobodnoj Zoni!

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja