event_note Филмска пројекција
01.11.2017 - 01.11.2017 access_time 20:00

ФИЛМ ДАН ОСЛОБОЂЕЊА СВЕЧАНО ОТВАРА 13. ИЗДАЊЕ СЛОБОДНЕ ЗОНЕ!

location_on Велика сала
event_note Филмска пројекција
01.11.2017 - 01.11.2017 access_time 20:00

ФИЛМ ДАН ОСЛОБОЂЕЊА СВЕЧАНО ОТВАРА 13. ИЗДАЊЕ СЛОБОДНЕ ЗОНЕ!

location_on Велика сала

Филмски фестивал „Слободна Зона“ одржаће се ове године од 1. до 6. новембра, паралелно у Београду, Новом Саду и Нишу. Фестивал ће, у среду 1. новембра у Културном центру Новог Сада, бити свечано отворен филмом „Дан Ослобођења“ у режији Угиса Олтеа и Мортена Травика.

Травик, позоришни редитељ, концептуални уметник, културни дипломата и велики обожаватељ групе „Лајбах“ (Laibach), успева у августу 2015. године да споји неспојиво – поводом 70. годишњице ослобођења Северне Кореје од јапанске колонијалне власти, он посредује, уговара и организује (!) први концерт једне рок групе са Запада у Пјонгјангу, главном граду једне од најзатворенијих земаља на свету. И не само то – он успева да издејствује да ова невероватна авантура постане документарни филм. Чланове култне словеначке групе „Лајбах“, којој је припала част да увелича један од најважнијих датума у историји Северне Кореје, у стопу прати филмска екипа и бележи ретке и драгоцене тренутке иза кулиса „последње комунистичке диктатуре“.

Травик и Олте стижу тамо где је ретко ко пре њих био и на изненађујуће суптилан начин бележе судар идеологија и култура, али и покушај истинског контакта између чланова екс-југословенске арт рок групе и њихових домаћина. Оно што их повезује је холивудски мјузикл „Моје песме, моји снови“ који је и дан данас изузетно популаран у обе Кореје. Овом невероватном подухвату на путу стоји готово све: репутација групе Лајбах, језик, технички проблеми, неизговорене забране и увек будни цензори. Али, упркос очигледном апсурду читаве ситуације (или баш због тога) пред гледаоцима се дешава много више од културне размене. Велики хитови групе Лајбах попут „Life is Life“, „Across the Universe“ и „The Sound of Music“ у судару са новим и непознатим светом који филм отвара пред нама добијају нова значења. Мортен Травик на почетку филма каже – „не занима ме мир, занима ме истина. Истина је непријатна, она жуља и доноси промене“. За обе стране. И док у полеће и лето 2015. године кулминира пропагандни рат између Северне и Јужне Кореје, који се води огромним звучницима усмереним преко границе, у највећој и најлепшој концертној дворани у најтајанственијој земљи на свету наступа једна од најконтроверзнијих група западне Европе. Њихов мото је: „СВА УМЕТНОСТ ЈЕ ПРОПАГАНДА (Џорџ Орвел – George Orwell) …А СВА ПРОПАГАНДА ЈЕ УМЕТНОСТ (Лајбах)“.

 

Резултат је ироничан, духовит и ангажован документарни мјузикл који и о Северној Кореји и о Лајбаху говори више од хиљаду речи. Брда су оживела са звуцима музике! Уверите се и сами.

 „Слободна Зона“ ове године има и нове снаге у селекторском тиму. Млади аутори, монтажерка Јелена Максимовић и редитељ Иван Бакрач одабрали су 10 дугометражних филмова за регионалну селекцију а у међународној селекцији за награду стручног жирија такмичиће се 15 филмова по избору дугогодишње селекторке „Слободне Зоне“ Бранке Павловић. Новитет је и ревијална селекција од 12 кратких филмова у регионалном програму. Публика ће као и до сада моћи да погледа и 5 филмова из селекције 14+. Ту је и богат пратећи програм: 5 специјалних пројекција, Master Class, Ноћни разговори и дневни говорни програм На кафи са ауторима.

Стручни жири ће доделити награде за најбољи ангажовани филм у Регионалној и Међународној конкуренцији. Награду за Најбољи филм у оквиру селекције 14+, доделиће средњошколски жири – „Слободна Зона Јуниор“. Већ традиционална Награда публике фестивала „Слободна Зона“, биће додељена филмовима који су током фестивала оставили најснажнији утисак на посетиоце.

Овогодишњи програм „Слободне Зоне“ обухватиће преко 40 играних и документарних, кратких и дугометражних остварења из читавог света.

Улазнице за отварање фестивала у Новом Саду доступне су на билетарници Културног центра Нови Сад по цени од 350 динара. Програм можете погледати овде

Промо видео:

Видимо се у Слободној Зони!

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања