event_note Filmska projekcija
08.12.2015 - 08.12.2015 access_time 19.00/ 21.00

Euro in Film- Utorak 08. decembar 2015.

location_on Velika sala
event_note Filmska projekcija
08.12.2015 - 08.12.2015 access_time 19.00/ 21.00

Euro in Film- Utorak 08. decembar 2015.

location_on Velika sala

Utorak, 08. decembar 2015.

19:00

utorak 19Glavni tokovi / Main Stream

U senci žena

L’ombre des femmes / In The Shadow Of Women

Francuska, Švajcarska, 73 minuta

Nagrade / Awards:  Kan 2015 – Petnaest dana autora

Režija / DirectorPhilippe Garrel

Scenario / Screenplay: Philippe Garrel, Jean-Claude Carrière, Caroline Deruas

Uloge / Cast: Clotilde Courau, Stanislas Merhar, Lena Paugam

Pjer i Manon su siromašni. Snimaju dokumentarne filmove bez ikakvog budžeta i bave se različitim poslovima kako bi preživeli. Kada Pjer upozna mladu pripravnicu Elizabet, on se zaljubljuje u nju, ali ujedno želi da zadrži Manon. Ubrzo Elizabet saznaje da Manon ima ljubavnika i otkriva tu tajnu Pjeru, na kome je sada odluka šta dalje da uradi…

Garel je hiperkritički i hiperrealistički nastrojen prema narcisoidnosti glavnog lika. On pravi distancu od Pjera kroz fino konstruisanu naraciju trećeg lica, što samo pojačava ironiju situacije u kojoj se junak nalazi. Pjer se nalazi na vetrometini koju je sam stvorio, pogotovo posle otkrića da nije „Bog“ u očima svojih ljubavnica. Otkrivanje tajnih ljubavnih veza prepliće se sa razotkrivanjem istorijskih mitova iz Drugog svetskog rata kroz medij dokumentarnog filma.

Pierre and Manon are poor. They make documentary films without a cent and they get by with odd jobs. Pierre meets a young intern, Elisabeth and she becomes his mistress. But Pierre doesn’t want to leave Manon for Elisabeth – he wants to keep them both. One day Elisabeth, Pierre’s young mistress, discovers that Manon, Pierre’s wife, has a lover. And she tells Pierre. Pierre’s attention turns back to Manon because she’s the one he loves. And because he feels betrayed, he beseeches Manon and neglects Elisabeth. Manon breaks it off with her lover right away. There’s a good chance that’s because she truly loves Pierre.

utorak 2121:00

Glavni tokovi / Main Stream

1001 Noć: Prvi deo – Nespokojan

As Mil e Uma Noites: Volume 1, O Inquieto

Arabian Nights: Volume 1 – The Restless One

Portugal, Francuska, Nemačka, Švajcarska, 2015, 125 min.

Festivali / Festivals: Kan 2015 – Petnaest dana autora; Sidnej – Grand  prix; Minhen

Režija / Director: Miguel Gomes

Scenario / Screenplay: Miguel Gomes, Mariana Ricardo, Telmo Churro

Uloge / Cast: Crista Alfaiate, Dinarte Branco, Carloto Cotta

Portugal je zemlja u krizi. Jedan režiser posvetio se novom filmu, ali ne uspeva da pronađe smisao u svom radu. Kukavički odlučuje da pobegne, ostavljajući mladu i lepu Šeherezadu da preuzme njegovu ulogu. Sa hrabrošću i entuzijazmom, ona pokušava da promeni svoju sudbinu, neprekidno zabavljajući kralja svojim pričama. Kako noći prolaze, iz nemira se rađa potištenost, ali zatim dolazi do opčinjenosti…U prvom epu Migela Gomeša, Šeherezada priča o nemirima koji potresaju zemlju. Dokumentarni snimci o ljudima koji protestuju zbog zatvaranja fabrike za brodogradnju, priča o životima ljudi bez posla, o čoveku koji se suočava sa infekcijom, stilizovane scene putovanja političara i lobista – sve ovo formira mozaik pomoću koga režiser oslikava trenutno stanje svoje zemlje.

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja