event_note Изложба
16.09.2019 - 22.09.2019 access_time 18:00

ДУНАВСКИ ДИЈАЛОЗИ 2019. Дунав + у Ликовном салону

location_on Ликовни салон КЦНС
event_note Изложба
16.09.2019 - 22.09.2019 access_time 18:00

ДУНАВСКИ ДИЈАЛОЗИ 2019. Дунав + у Ликовном салону

location_on Ликовни салон КЦНС

У оквиру фестивала Дунавски дијалози под називом Дунав + у понедељак 16. септембра у 18 часова, у Ликовном салону Културног центра Новог Сада биће отворена изложба Ја је неко други“, Гордане Куч из Црне Горе. Изложба ће трајати до 22. септембра.

Дунав + је део Фестивала савремене уметности Дунавски дијалози, у коме учествују уметнци подунавског макро региона. Ове године у оквиру овог програма представљају се уметници из Црне Гора, Словеније и Босне и Херцеговине.
,,Уметница Гордана Куч у серији радова „Ја је неко други“ преиспитује појам идентитета. На чистим белим платнима растеже црне мрежасте чарапе стварајући, закључује се на први поглед, геометријске облике – круг, купу, ваљак… То су делови тела, наш једини видљив и опипљив део идентитета, онај у који не сумњамо, који добро познајемо. То су често они делови који нас дефинишу као припаднике пола (линија женског бока и струка, груди, интимне зоне), али и они детаљи који су само наши (ожиљци и ране).
Бела боја симбол је божанског, чистог, неукаљаног, невиног. Табула раза на којој после живот пише… Црна боја представља земаљско и подземно, демонско. Симболи доброг и злог егзистирају само једно наспрам другог, у супротном губе смисао. У сваком од нас се води битка између Ероса и Танатоса, жеље за животом и жеље за аутодеструкцијом…
Гордана Куч је на црногорској ликовној сцени препозната као уметница која о актуелним или универзалним питањима увек промишља кроз јединствен и по много чему необичан начин. Бирајући неконвенционалне технике, а затим их и комбинујући, публику увек изненади, заинтересује, и што је најважније – запита. Њена уметност није ангажована, али јесте тиха вода која рони брегове у нама. Данас стојимо пред сликама – објектима, промишљајући о фундаменталном питању – ко сам то ја? И оно још важније: ко смо ми када скинемо мрежасте чарапе?…“ (Ања Марковић, историчарка уметности и кустоскиња)

Гордана Куч (Беране, Црна Гора, 1970)

Сликарство је дипломирала на Факултету ликовних уметности на Цетињу 1993. године. Магистарске студије завршила је на истом факултету 2002. године. Чланица је УЛЦГ од 1994.
До сада је имала седам самосталних и преко педесет колективних изложби. Учествовала је на бројним веома значајним изложбама и манифестацијама у земљи и иностранству. Између осталог излагала је у Бечу, Паризу, Бриселу, Лондону, Цириху, Каиру, Пекингу као и Љубљани, Сарајеву, Београду, Скопљу… Добитница је следећих награда: 2017. „Милуновић, Стијовић, Лубарда“ на 72. Традиционалној изложби Удружења ликовних уметника Црне Горе; 2010. Гранд при на XXXII Црногорском ликовном салону „13. новембар”; 2008. Херцегновски зимски ликовни салон; Њена дела се налазе у значајним музејским и галеријским збиркама као и у приватним колекцијама. Поред активног уметничког рада Гордана Куч је радила као кустоскиња у Центру савремене уметности ЦГ и као самостална саветница у Министарству културе Црне Горе.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања