event_note Pozorišna predstava
21.05.2013 access_time 20 sati

Draga Jelena Sergejevna

location_on Velika sala
event_note Pozorišna predstava
21.05.2013 access_time 20 sati

Draga Jelena Sergejevna

location_on Velika sala

*Karte po ceni od 300 dinara po osobi mogu da se kupe svaki dan na biletarnici KCNS (Katolička porta 5) od 18,30 do 21 čas*

 

Redakcija scenskog programa Kulturnog centra Novog Sada. u okviru svoje delatnosti organizuje gostovanje predstave „Draga Jelena Sergejevna“ Studentskog kulturnog centra iz Beograda. Ova predstava problematizuje odnos profesor – učenik, a rađena je po tekstu Ljudmile Razumovske, prevod: Mirka Janković; režija: Miki Milutinović; scenski pokret: Pjer Rajković; scenografski projekat: Nenad Paranosić; kostimografija: TimeZone i Sting; izbor muzike: Vladica Lazarević; foto i dizajn: Velimir Panajotović

 

Lica:

Jelena Sergejevna – Marina Bukvički

Vica –  Peđa Damnjanović

Ljalja – Milica Gutović

Volođa – Aleksandar Trmčić

Paša – Ivan Nikolić

 

Ljudmila Razumovska je rođena 1946. godine u Rigi, Letonija. Diplomirala je teatrologiju na Akademiji dramskih umetnosti u Lenjingradu 1974. Prvi pozorišni komad koji je napisala 1979. godine šokirao je tadašnju komunističku Rusiju. O „slučaju“ Razunovske žučno se raspravljalo na sednici Centralnog komiteta na kojoj je zaključeno da se dogodila „greška u mehanizmu provere“. Ta „greška“ je bio komad „Draga Jelena Sergejevna“ koji je istog trenutka zabranjen „zbog lažnog i mračnog prikazivanja težnji sovjetske omladine.”

„Draga Jelena Segejevna“ je vaskrsla na sceni SKC-a krajem osamdesetih, na „Danima perostrojke„ u izvođenju Teatra mladih sa Spartakovskog trga, uz ogromno intresovanje publike koja je pratila ovu manifestaciju novostečenih sloboda.

Od tada do danas, ovaj komad ne da nije izgubio na aktelnosti već zbog narasle radikalizacije odnosa u školskoj populaciji gotovo dokumentaristički problematizuje i anatomski osvetljava svu složenost današnjeg statusa mladih ljudi.

Draga Jelena Sergejevna

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja