event_note Филмска пројекција
02.10.2014 - 02.10.2014 access_time 19:00 часова

ДАН ДОМАЋЕГ ФИЛМА

location_on Велика сала
event_note Филмска пројекција
02.10.2014 - 02.10.2014 access_time 19:00 часова

ДАН ДОМАЋЕГ ФИЛМА

location_on Велика сала

ДАН ДОМАЋЕГ ФИЛМА

Четвртак, 2. октобар 2014.  – 19:00

Дан домаћег филма је програм посвећен промоцији домаћег филмског стваралаштва који се састоји од бесплатних пројекција документарних филмова чију је производњу помогао Филмски центар Србије.

Дан домаћег филма одржава се једном месечно у 11 градова Србије и током 12 месеци биће представљено укупно 14 филмских остварења домаћих аутора. Ови филмови нису имали широку биоскопску дистрибуцију, а заслужују да буду виђени од стране бројне публике. Након сваке пројекције, гледаоци имају прилику да разговарају са неким од чланова ауторског тима. Дан домаћег филма је иницијатива коју је покренуо Филмски центар Србије у сарадњи са Филмкултуром, организацијом посвећеној едукацији у области аудиовизуелне културе и уметности, која за циљ има образовање и стимулацију критичког мишљења.

 2. октобра у Културном центру Новог Сада са почетком у 19 сати приказаће се три краткометражна документарна филма:

«Тачка прекида» (28 мин.) режија: Игор М. Тохољ

«Сумње и тајне» (14 мин.)  режија: Желимир Гвардиол

«Yugo, кратка аутобиографија» (31 мин.) режија: Мина Ђукић

Пројекцији ће присуствовати редитељи Желимир Гвардиол, Игор Тохољ и Мина Ђукић, и филмска критичарка Невена Матовић. Након пројекције, одржаће се разговор са присутним гостима.

 

Филм «Сумње и тајне» бави се темом «реформисаног правосуђа», а главни актери су старица, њен син, судија и – тестамент. Овај филм је својеврсна трагикомична прича о преварама, сумњама и тајнама и поставља питање: ко је стварни губитник – онај који вара или онај који бива преварен.

Редитељ Желимир Гвардиол рођен је 1957. године у Земуну, а дипломирао је и магистрирао на Катедри  филмске и ТВ режије на престижном ФАМУ у Прагу. Својим многобројним успешним документарним филмовима од 1991. учесник је америчке АМПАС, европске ЕФА и међународне ФИАПФ организације.

«Yugo, кратка аутобиографија» је получасовни играно-документарни филм, који кроз судбине различитих људи покушава да расветли феномен Yugo аутомобила, симпатичног маргиналца малих капацитета и великих амбиција. Филм прати период од 1980. до 2008. током кога је и трајала производња аутомобила који је обележио историју државе по којој је добио име. Филм комбинује изјаве радника који су радили на производњи Yugo-а, архивске снимке, као и реконструкције различитих фрагмената из Yugo-ве историје који га приказују и као породични, али и као мангупски ауто, део великог  америчког сна – или симбол изневерених очекивања.

Редитељка Мина Ђукић рођена је 1982. године у Сомбору, а студије филмске режија завршила је на Факултету драмских уметности у Београду. Почетком 2008. је основала филмску кућу ‘’Кисело дете’’ са колегама Николом Лежаићем и Урошем Томићем. Њен први дугометражни играни филм «Непослушни» имао је светску премијеру ове године на великом филмском фестивалу Санденс.

“Тачка прекида” је документарац о херојима из стварног живота, који се у свакодневном послу суочавају са могућношћу да одузму нечији живот, без праве шансе да реагују, након чега су тешко способни да живе без горког осећаја кривице. Он истражује дубоке трауме које погађају машиновође, настале услед свакодневних несрећа прелажења преко људи на железничким шинама.

Игор М. Тохољ рођен је у Београду 1968. Започео је филмску каријеру као члан два од најзначајнијих филмских клубова у бившој Југославији – Кино клубу ДОБ и Академском филмском центру. Студирао социологију на Филозофском факултету и завршио филмску и ТВ монтажу на Факултету драмских уметности у Београду. Као редитељ, продуцент, сценариста и монтажер радио је на више од 30 документарних, кратких играних и експерименталних филмова који су приказани и награђивани на фестивалима и ретроспективама у земљи и иностранству. Члан је секције редитеља документарног филма Академије филмске уметности и науке Србије – АФУН и Уметничког савета Филмског центра Србије.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања