event_note Концерт
06.10.2014 - 06.10.2014 access_time 20:00

АРГЕНТИНСКИ КЛАВИРСКИ ВИРТУОЗ, МАЕСТРО ДАРИО А. НТАКА

location_on Велика сала
event_note Концерт
06.10.2014 - 06.10.2014 access_time 20:00

АРГЕНТИНСКИ КЛАВИРСКИ ВИРТУОЗ, МАЕСТРО ДАРИО А. НТАКА

location_on Велика сала

Рецитал програм:

Дарио Нтака, клавир

W. A. Mozart Fantasy in C minor K.475
Carlos Guastavino Cantilena Nº 8 ( El Ceibo)
Cantilena Nº 4 (El Trébol)
Franz Schubert Zwei Klavierstücke D.946
Nº 1 in E-flat minor
Nº 2 in E-flat major
Intermission
Johannes Brahms Four Ballades Op. 10
Nº 1 in D minor (Edward)
Nº 2 in D major
Nº 3 in B minor
Nº 4 in B major

 

 

 

Биографија маестра Дариа А. Нтаке

Рођен у Буенос Аиресу, Дарио А. Нтака је један од водећих уметника своје генерације. За њим је успешна каријера пијанисте и диригента, која га чини једним од најистакнутијих уметника Јужне Америке. Поред интернационалних ангажмана, Нтака је и оснивач оркестра Sinfonietta Argerich са седиштем у Аргентини, на чијем је челу од оснивања, 2004. године. Са чувеном пијанисткињом Мартом Аргерич као солистом, организовао је велики број турнеја овог оркестра. Марта Аргерич и Нтака често наступају и као дуо, уз редовне наступе у Teatro Colon у Буенос Аиресу, где је и база годишњег фестивала Martha Argerich International Festival.

Нтака је био ангажован као уметнички директор аргентинског Сан Луис оркестра од 1990. до 1996. године, са којим је реализовао изузетно успешну турнеју по САД-у 1992. године, где је наступао и као диригент и као пијаниста. Турнеја је побрала све најбоље критике медија и публике, уз посебне похвале за наступ у Мајамију, који је праћен сјајном критиком у Мајами Хералду. 1995. године са оркестром Miami Symphony Orchestra  на чијем је челу био као диригент, отворио је познати фестивал у Мајамију, уз велике похвале критике медија са Флориде. Снимак овог концерта забележен је и на цд издању, који је забележио велику популарност.

Као пијаниста и диригент, Нтака је сарађивао и са оркестрима Sinfonietta de Paris, Moravian Philharmonic (Чешка), Burgas Symphony Orchestra (Бугарска), Russe Philharmonic, Varna Philharmonic и Plovdiv Philharmonic Orchestras, док је са Oxford Chamber Orchestra забележио низ изузетно успешних концерата на турнеји 1994. године.

На његовом репертоару налазе се композиције за клавир и оркестар Сергеја Рахмањинова, које је са великим успехом изводио широм Јужне Америке и САД-а, а по овим извођењима постаје препознатљив и посебно запажен од стране једне од најистакнутијих пијанисткиња нашег времена, Марте Аргерич. Познат је и по извођењима Брамсових и Моцартових клавирских концерата, у којима је и извођач и диригент.

Клавирске реситале Дарио Нтака је са великим успехом имао широм света – у Паризу, Лос Анђелесу, Токију, Буеонс Аиресу итд. Чувени „Њујорк Тајмс“ је са изузетним оценама испратио његов наступ у Карнеги Холу. Нтака је такође и представник Аргентине у Удружењу међународних клавирских такмичења и редован је члан жирија на престижном међународном такмичењу у Палм Бичу.

Поред бројних активности, господин Нтака је веома ангажован и на пољу мајсторских курсева клавира и камерне музике, које одржава на свим меридијанима, а редовно сарађује са младим колегама на Universidade Federal de Brasilia, California State University, Florida Atlantic University, Minnesota State University, као и на престижном Mc Gill University у Монтреалу.

Као најстарији син чувеног Алехандра Нтаке, једног од водећих јужноамеричких клавирских педагога и извођача, прве поуке је добио управо од свог оца. Дириговање је студирао на чувеном Џулијарду са Винсентом Ла Селвом, као и на Државном универзитету Њујорка, где је сарађивао са Херманом Дијезом. За своје извођење 3. клавирског концерта Сергеја Рахмањинова, добио је награду за концерт године, као и Сребрну медаљу на Mozart International Competition у Колораду.

Недавни наступ Нтаке са оркестром Sinfonietta Argerich и Мартом Аргерич као солистом, објављен је и на ДВД-у. издање садржи извођења Баховог Концерта у г-молу (Нтака као солиста и диригент) и Бетовеном Концерт бр. 2 са Мартом Аргерич као солистом и Нтаком као диригентом.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања