event_note Izložba
05.04.2021 - 16.04.2021 access_time 10:00

Izložba crteža i slika Anje Tončić „Paralaks“ do 16. aprila u Malom likovnom salonu

location_on Mali likovni salon
event_note Izložba
05.04.2021 - 16.04.2021 access_time 10:00

Izložba crteža i slika Anje Tončić „Paralaks“ do 16. aprila u Malom likovnom salonu

location_on Mali likovni salon

Izložba crteža i slika Anje Tončić „Paralaks“  moći će da se pogleda do 16. aprila u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada, uz propisane mere zaštite, ili na linku Virtuelne galerije likovnog programa.

Uobičajene optičke komponente oslanjaju se na postupne fazne pomake akumulirane tokom prelamanja svetlosti kako bi oblikovale refleks pokreta. Novi stepeni slobode postižu se uvođenjem naglih promena etapa u merilu vizuelnih talasnih vrednosti, te takav dvodimenzionalni niz senzornih rezonatora sa prostorno promenljivim odzivom može utisnuti diskontinuitete dok prelazi granicu između dva ponuđena emitera, sadržajnog i opažajnog.

Abnomalan odraz i refrakcijski fenomeni posmatraju se u ovom režimu u optički tankim linijskim nizovima. Fazni diskontinuiteti pružaju veliku fleksibilnost u dizajniranju iluminatornih snopova, što Anja Tončić koristi u cilju konceptualnog izazivanja inertne pozicije klasičnog crteža i slikarstva koji se na formalno-stilskom planu generišu kroz prikaz slika-pokreta, formi koje su flukturne i ubrzavajuće, iako omeđene konvencionalnim okvirom klasičnog medija.

Interferencijski vrtlog preispitane ritmičnosti predvodi celinu prikaza apsorbujući okolne vizuelne elemente u sopstvenu organizaciju mase, volumena i oscilacija, istovremeno koristeći prividno limitiranu pokretnost crtačkog manira kao sredstvo oblikovanja i izraza stava o egzaktnoj kompoziciji, provocirajući formulaciju pitanja o specifičnom problemu i/ili fenomenu aerodinamike svetlosti u likovnim odnosima.

                                                                                                                                    Ksenija Marinković

O autoru

Anja Tončić (1996, Beograd) diplomirala je na osnovnim akademskim studijama 2018. godine, kao i na master studijama 2019. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na Odseku slikarstvo pod mentorstvom profesora Milete Prodanovića. Proglašena je za najboljeg studenta generacije na Fakultetu likovnih umetnosti 2019. godine. Od 2013. godine aktivan je učesnik na preko 70 grupnih i samostalnih izlagačkih projekata u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je 12 nagrada, od kojih se izdvajaju otkupna nagrada Galerije Fabriano u Italiji i Nagrada Fakulteta likovnih umetnosti za slikarstvo Rista i Beta Vukanović – slikari. Od 2019. godine je predstavnik Saveta Rektorata Univerziteta umetnosti u Beogradu. Od 2018. godine aktivno sarađuje sa galerijom X Vitamin u Beogradu. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) od 2020. godine i u statusu je samostalnog umetnika.

Praksa Anje Tončić obuhvata niz medija, uključujući crtanje, slikarstvo, grafiku, objekte, i mozaik. Njeni radovi se nalaze u kolekcijama galerija X Vitamin u Beogradu, OSTEN u Skoplju, Fabriano u Italiji, Degen u Bazelu, Steps u Tokiju, kompanije Deloitte u Beogradu, kao i u privatnim kolekcijama u Srbiji, Austriji, Rusiji, Švajcarskoj, Belgiji, SAD, Australiji i Indiji. Živi i radi u Beogradu.

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja