ЈЕДАНАЕСТА ГОДИШЊИЦА ХКУПД „СТАНИСЛАВ ПРЕПРЕК“ ИЗ НОВОГ САДА „ПРЕПРЕКОВА ЈЕСЕН 2016.“

17/10/2016

Од ове године ХКУПД „Станислав Препрек“ из Новог Сада своју годишњицу оснивања, уз богат програм, обележава и промоцијом збирке кратких прича. Ова културна манифестација Хрвата у Новом Саду одржаће се 10. октобра 2016. године  у 19 часова у Културном центру Новог Сада.

Хрватско културно-уметничко-просветно друштво „Станислав Препрек“ из Новог Сада је до сада издало седам збирки песама, чије промоције су се једном годишње одржавале на већ традиционалној културној манифестацији Препреково прољеће у Новом Саду. Песме представљају праву малу антологију песничког стваралаштва, чланова Књижевног клуба Друштва, као и њихових гостију – песника из различитих крајева Хрватске.

Kроз дугогодишњи период рада Књижевног клуба осетио се недостатак прозне писане речи и ширина простора на којем се говори хрватски језик. Стога је прошле године уредништво одлучило да распише јавни конкурс за необјављену кратку причу на стандардном хрватском језику који би, уз ауторе чланове овог клуба, обухватио и све друге заинтересоване приповедаче хрватске и других националности, који пишу на хрватском језику.

„С поносом можемо рећи да збирка кратких прича, као финални производ ове идеје и њене реализације, под називом Препрекова јесен 2016, представља најуспелије приспеле радове на конкурс. Наиме, од свих приспелих прича одабрано је оно што завређује читалачку пажњу, а под условом и да се материјал може квалификовати као приповетка, тј. да одговара жанру о којем је реч.

Зборник Препрекова јесен 2016. чине кратке приче чланица и чланова Књижевног клуба „Станислав Препрек“ (Синиша Божулић, Јелисавета Буљовчић Вучетић, Босиљко Костић, Младен Фрањо Никшић, Младен Шимић, Бранимир Мирослав Томлекин и Златко Урбанек), ауторки и аутора из Хрватске (Марко Ћурић, Здравко Одорчић, Денис Перичић, Лајчо Перушић, Ливија Решковац) те Маје Ђекић и Антуна Ковача из Војводине. Одабир прича за збирку и рангирање три најбоље од њих препуштено је стручном жирију у саставу: Марко Кљајић, свештеник и књижевник, Павел Домоњи, књижевник и др Драгана В. Тодоресков, књижевна критичарка и историчарка књижевности.

Очекујемо да манифестација Препрекова јесен, са промоцијом збирке кратких прича, постане традиционална на нивоу Аутономне Покрајине Војводине, као што је то већ постало Препреково прољеће, и већ сада позивамо заинтересоване приповедаче да напишу своју најбољу кратку причу на стандардном хрватском језику и доставе нам је до 1. априла 2017. године, а за збирку кратких прича Препрекова јесен 2017.

            Програм у Културном центру Новог Сада водиће новосадска глумица Жељка Јелић, о књизи ће говорити уредница др Драгана В. Тодоресков и рецезент Павел Домоњи, а аутори три првопласиране приче ће своје радове прочитати пред публиком и то: Здравко Одорчић, књижевник из Загреба, Синиша Божулић, књижевник из Новог Сада и Денис Перичић, књижевник из Вараждина.

             Денису Перичићу, као награду за најбољу причу, председница ХКУПД „Станислав Препрек“ Иванка Хорватић уручиће књигу о Станиславу Препреку Прогнаник из свијета свјетлости, за коју је, као најбољу књигу у 2012. години књижевник из Петроварадина Иван Баленовић добио награду „Емерик Павић“.

            Тако знање о животу и делу овог  војвођанског, боље рећи сремског великана, ширимо и на друге просторе.“

            Извођењем више сплетова песама из разних крајева Хрватске, женска певачка група ХКУПД „Станислав Препрек“ ће допринети пријатној атмосфери, а круна програма је наступ хрватске оперске диве Антоније Мират, академске певачице, професорке соло певања и солисткиње из Трогира, која данас наступа на најеминентнијим позорницама света и чувена је по улози Краљице ноћи у Моцартовој Чаробној фрули.

             Позивамо све заинтересоване да 10. октобра у 19.00 дођу на „Препрекову јесен“ и уживају у лепој речи, лепој музици и лепом дружењу. Улаз је бесплатан.

Бранимир Мирослав Цакић

                                                                          водитељ Књижевног клуба

                                                    ХКУПД „Станислав Препрек“ из Новог Сада

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања