Pojam kontinuiteta – U savremenom srpskom stvaralaštvu iz kolekcije Beoart-liveart galerije

12/05/2016

Međusektorska saradnja Kulturnog centra Novog Sada i privatnih kolekcionara se nastavlja izložbom dela velikih srpskih umetnika „Pojam kontinuiteta“ istoričarke umetnosti Biljane Jotić koja će biti otvorena u subotu 11. maja u 18 časova u klubu „Tribina mladih“.  Postavka traje do 18. maja 2016. godine.

Cilj ovakvih projekata je da se predstave bogate zbirke srpskih kolekcionara najširoj publici. Na jednom mestu posetioci će moći da vide dela umetnika kako mlađe tako i starije generacije. KUlturni centra Novog Sada je jedino mesto u gradu gde se mogu videti izložbe privatnih kolekcija. Prošle godine publika je uživala u zbirci dela Đura Popovića (umetnost u Srbiji tokom 19. i u prvoj polovini 20. veka).

Ovaj projekat nastao je kao rezultat dosadašnje saradnje Beoart-liveart galerije, koja proslavlja 7-mi rođendan i Kulturnog centra Novi Sad, dosadašnjih zajedničkih projekata i akcija, vezanih za sagledavanje i predstavljanje savremene srpske umetnosti u okviru kojih je aspekat kontinuiteta uvek postojao. Pokretački ciljevi zajedničkih projekata bili su saradnja, institucije i privatnog sektora i međusobna saradnja, na prvom mestu umetnicima – stvaraocima.

Napomenula bih da je ovim projektom fokus stavljen samo na određeni deo umetnika i njihovih dela, koji su deo kolekcije Beoart-liveart galerije.  Nikako ne podrazumeva opšte sagledavanje savremene srpske likovne scene.

Cilj autorskog projekta Biljane Jotić, osnivača i vlasnice Beoart-liveart galerije Pojam kontinuiteta usmeren na poziv ka boljem povezivanju, boljoj komunikaciji i time boljoj prezentaciji dela naše savremene likovne scene. Prisustvom umetnika različitih generacija i likovnnih poetika i spoja nezaobilaznih stvaralaca , kako onih što više ne stvaraju tako i onih koji sada stvaraju Biljana Jotić želi da pozove na pozitivan stvaralački duh našeg mentaliteta, kome i sama pripada.

U okviru ovog projekta biće predstavljena dela iz kolekcije Beoart-liveart galerije : Stojan Aralica, Milan Konjović, Milo Milunović, Petar Lubarda, Nikola Graovac, Branko Lale Stanković, Branko Filipović Filo, Aleksandar Jeremić Cibe, Milić od Mačve, Nada Novaković, Milivoje Novaković Kanjoš, Ljubodrag Janković Jale,     Mihajlo Đoković Tikalo, Milica Petrović, Aleksandar Cvetković, Milan Tucović, Vladimir Dunjić, Slavko Krunić, Tanja Babić, Petar Mošić, Vojislav Radovanović, Marijana Oro, Gala Čaki.

O pojmu kontinuiteta govore Nikola Kusovac, istoričar umetnosti i Biljana Jotić, istoričarka umetnosti i svi prisutni na druženju u subotu , 14. maja u 18 časova.

Autor: Biljana Jotić,  istoričarka umetnosti,

osnivač i vlasnica Beoart-liveart galerije

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja