Појам континуитета – У савременом српском стваралаштву из колекције Beoart-liveart галерије

12/05/2016

Међусекторска сарадња Културног центра Новог Сада и приватних колекционара се наставља изложбом дела великих српских уметника „Појам континуитета“ историчарке уметности Биљане Јотић која ће бити отворена у суботу 11. маја у 18 часова у клубу „Трибина младих“.  Поставка траје до 18. маја 2016. године.

Циљ оваквих пројеката је да се представе богате збирке српских колекционара најширој публици. На једном месту посетиоци ће моћи да виде дела уметника како млађе тако и старије генерације. КУлтурни центра Новог Сада је једино место у граду где се могу видети изложбе приватних колекција. Прошле године публика је уживала у збирци дела Ђура Поповића (уметност у Србији током 19. и у првој половини 20. века).

Овај пројекат настао је као резултат досадашње сарадње Beoart-liveart галерије, која прославља 7-ми рођендан и Културног центра Нови Сад, досадашњих заједничких пројеката и акција, везаних за сагледавање и представљање савремене српске уметности у оквиру којих је аспекат континуитета увек постојао. Покретачки циљеви заједничких пројеката били су сарадња, институције и приватног сектора и међусобна сарадња, на првом месту уметницима – ствараоцима.

Напоменула бих да је овим пројектом фокус стављен само на одређени део уметника и њихових дела, који су део колекције Beoart-liveart галерије.  Никако не подразумева опште сагледавање савремене српске ликовне сцене.

Циљ ауторског пројекта Биљане Јотић, оснивача и власнице Beoart-liveart галерије Појам континуитета усмерен на позив ка бољем повезивању, бољој комуникацији и тиме бољој презентацији дела наше савремене ликовне сцене. Присуством уметника различитих генерација и ликовнних поетика и споја незаобилазних стваралаца , како оних што више не стварају тако и оних који сада стварају Биљана Јотић жели да позове на позитиван стваралачки дух нашег менталитета, коме и сама припада.

У оквиру овог пројекта биће представљена дела из колекције Beoart-liveart галерије : Стојан Аралица, Милан Коњовић, Мило Милуновић, Петар Лубарда, Никола Граовац, Бранко Лале Станковић, Бранко Филиповић Фило, Александар Јеремић Цибе, Милић од Мачве, Нада Новаковић, Миливоје Новаковић Кањош, Љубодраг Јанковић Јале,     Михајло Ђоковић Тикало, Милица Петровић, Александар Цветковић, Милан Туцовић, Владимир Дуњић, Славко Крунић, Taња Бабић, Петар Мошић, Војислав Радовановић, Маријана Оро, Гала Чаки.

О појму континуитета говоре Никола Кусовац, историчар уметности и Биљана Јотић, историчарка уметности и сви присутни на дружењу у суботу , 14. маја у 18 часова.

Аутор: Биљана Јотић,  историчарка уметности,

оснивач и власница Beoart-liveart галерије

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања