Međunarodni simpozijum ART LINK 2017

11/08/2017

ART LINK – umetnička spona

od 12. avgusta do 22. avgusta 2017.

 

Saradnja sa inostranim umetničkim institucijama i umetnicima, razmena umetnika, gostovanja, radionice i sl. manifestacije neophodne su iz čitavog niza razloga, od probijanja dugogodišnje izolacije kojoj su bili izloženi i umetnici i građani do pokušaja da se iskustva umetnika sa različitih meridijana uporede, prožmu i upotpune.

            Projekat ART LINK Kulturnog centra Novog Sada započet je 2012. godine sa namerom da postane spona između umetničkih asocijacija i umetnika širom Evrope, koja bi nadoknadila našu razdvojenost od međunarodnih tokova tokom prethodnog perioda. To je ujedno i prilika za naše stvaraoce svih generacija da se na najbolji način, direktno i sa upućenim domaćinima, upoznaju i povežu sa savremenom evropskom umetničkom scenom i praksom. U isto vreme, za inostrane učesnike to je prilika za upoznavanje sa našom kulturnom i prirodnom baštinom.

            Kulturni centar Novog Sada organizator je trećeg izdanja međunarodnog simpozijuma ART LINK, putem kojeg se ove godine ostvaruje saradnja između poljskih i srpskih umetnika.

            Kako ova umetnička razmena podrazumeva jednak broj učesnika iz obe zemlje i njihovo učešće na dva simpozijuma (po jedan u svakoj zemlji), tako su tokom prošle godine, umetnici iz Srbije bili gosti simpozijuma i izložbi u Poljskoj (Sromovce Nižne, Krakov, Krosno), a od 12. do 22. avgusta šest poljskih umetnika boravi u Novom Sadu i Nišu. U tom periodu održaće se simpozijum i u okviru njega: otvoreni atelje likovne kolonije, litografska radionica Centra za grafiku Novi Sad, tri samostalne izložbe (Joanna Banek, Dominika Paczkowska, Tomasz Awdziejczyk) i tri grupne (izložba grafičkih radova iz zbirke čuvenog Krakovskog trijenala, izložba radova nastalih na simpozijumu, kao i izložba litografija urađenih tokom simpozijuma).

            Rad u umetničkim ateljeima u inostranstvu i kod nas svakako značajno utiče na umetnike kao i na njihovo poznavanje novih sredina, tradicije i stanovništva. ART LINK je pored toga i prilika da se pored pojedinaca čvršće povežu i sama umetnička udruženja, pa ovakva saradnja ima tendenciju da se vremenom proširi i na druge umetnosti.

            Sudeći po rezultatima razmene sa umetnicima iz Nemačke tokom 2012/13, iz Austrije 2014. godine (uz podršku međunarodnog umetničkog festivala Dunavski dijalozi), po brojnim umetničkim predstavljanjima na scenama obe strane, kao i na do sada međusobno razmenjenim iskustvima, ART LINK već nakon samo nekoliko sezona postaje primer uspešne međunarodne saradnje u kojoj Novi Sad može da ima, po ugledu na brojne evropske regije, stalni kontakt sa brojnim gradovima i umetnicima širom Evrope.

Učesnici simpozijuma 3. Artlinkabiće: Darko Aćimović, Tomasz Awdziejczyk, Danijel Babić, Zbigniew Bajek, Biljana Bakaluca, Joanna Banek, Anna Katarzyna Biela, Lazar Marković, Radmila Matejević, Adam Olejniczak, Dominika Paczkowska.

 

Više o prethodnim simpozijumima možete pronaći OVDE.

 

3. ART LINK 2017 – PROGRAM

 

Ponedeljak, 14. avgust

19.00      KRAKOVSKI LIKOVNI KRUG / Grafike sa Krakovskog trijenala

(Łukasz Bogdan, Krystyna Maniecka-Bogdan, Agnieszka Łakoma, Adam Małek, Monika Pałka, Leonard Pędziałek, Anna Sadowska, Monika Wanyura-Kurosad, Marta Wojnicka, Mira Skoczek-Wojnicka)

                Klub Tribina mladih KCNS

                Katolička porta 5, Novi Sad

19.30      JOANNA BANEK, grafike

                Galerija Bel Art

                Bulevar Mihajla Pupina 17, Novi Sad

20.00      DOMINIKA PACZKOWSKA, grafike

                Mali likovni salon KCNS

                Bulevar Mihajla Pupina 9, Novi Sad

Petak, 18. avgust

18.00      POJEDINAČNE PREZENTACIJE / učesnici 3. ART LINKA

                Galerija Podrum

                Trg slobode 2, Novi Sad

Ponedeljak, 21. avgust

14.00      3. ART LINK 2017 / radovi sa simpozijuma u Novom Sadu

                Galerija Kulturnog centra Niša

                Bulevar Zorana Đinđića 37, Niš

19.00      TOMASZ AWDZIEJCZYK, grafike

                Galerija Društva arhitekata Niša

                Generala Milojka Lešjanina 52, Niš

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja