Међународни симпозијум АРТ ЛИНК 2017

11/08/2017

АРТ ЛИНК – уметничка спона

од 12. августа до 22. августа 2017.

 

Сарадња са иностраним уметничким институцијама и уметницима, размена уметника, гостовања, радионице и сл. манифестације неопходне су из читавог низа разлога, од пробијања дугогодишње изолације којој су били изложени и уметници и грађани до покушаја да се искуства уметника са различитих меридијана упореде, прожму и употпуне.

            Пројекат АРТ ЛИНК Културног центра Новог Сада започет је 2012. године са намером да постане спона између уметничких асоцијација и уметника широм Европе, која би надокнадила нашу раздвојеност од међународних токова током претходног периода. То је уједно и прилика за наше ствараоце свих генерација да се на најбољи начин, директно и са упућеним домаћинима, упознају и повежу са савременом европском уметничком сценом и праксом. У исто време, за иностране учеснике то је прилика за упознавање са нашом културном и природном баштином.

            Културни центар Новог Сада организатор је трећег издања међународног симпозијума АРТ ЛИНК, путем којег се ове године остварује сарадња између пољских и српских уметника.

            Како ова уметничка размена подразумева једнак број учесника из обе земље и њихово учешће на два симпозијума (по један у свакој земљи), тако су током прошле године, уметници из Србије били гости симпозијума и изложби у Пољској (Сромовце Нижне, Краков, Кросно), а од 12. до 22. августа шест пољских уметника борави у Новом Саду и Нишу. У том периоду одржаће се симпозијум и у оквиру њега: отворени атеље ликовне колоније, литографска радионица Центра за графику Нови Сад, три самосталне изложбе (Joanna Banek, Dominika Paczkowska, Tomasz Awdziejczyk) и три групне (изложба графичких радова из збирке чувеног Краковског тријенала, изложба радова насталих на симпозијуму, као и изложба литографија урађених током симпозијума).

            Рад у уметничким атељеима у иностранству и код нас свакако значајно утиче на уметнике као и на њихово познавање нових средина, традиције и становништва. АРТ ЛИНК је поред тога и прилика да се поред појединаца чвршће повежу и сама уметничка удружења, па оваква сарадња има тенденцију да се временом прошири и на друге уметности.

            Судећи по резултатима размене са уметницима из Немачке током 2012/13, из Аустрије 2014. године (уз подршку међународног уметничког фестивала Дунавски дијалози), по бројним уметничким представљањима на сценама обе стране, као и на до сада међусобно размењеним искуствима, АРТ ЛИНК већ након само неколико сезона постаје пример успешне међународне сарадње у којој Нови Сад може да има, по угледу на бројне европске регије, стални контакт са бројним градовима и уметницима широм Европе.

Учесници симпозијума 3. Артлинкабиће: Дарко Аћимовић, Tomasz Awdziejczyk, Данијел Бабић, Zbigniew Bajek, Биљана Бакалуца, Joanna Banek, Anna Katarzyna Biela, Лазар Марковић, Радмила Матејевић, Adam Olejniczak, Dominika Paczkowska.

 

Више о претходним симпозијумима можете пронаћи ОВДЕ.

 

3. АРТ ЛИНК 2017 – ПРОГРАМ

 

Понедељак, 14. август

19.00      КРАКОВСКИ ЛИКОВНИ КРУГ / Графике са Краковског тријенала

(Łukasz Bogdan, Krystyna Maniecka-Bogdan, Agnieszka Łakoma, Adam Małek, Monika Pałka, Leonard Pędziałek, Anna Sadowska, Monika Wanyura-Kurosad, Marta Wojnicka, Mira Skoczek-Wojnicka)

                Клуб Трибина младих КЦНС

                Католичка порта 5, Нови Сад

19.30      JOANNA BANEK, графике

                Галерија Бел Арт

                Булевар Михајла Пупина 17, Нови Сад

20.00      DOMINIKA PACZKOWSKA, графике

                Мали ликовни салон КЦНС

                Булевар Михајла Пупина 9, Нови Сад

Петак, 18. август

18.00      ПОЈЕДИНАЧНЕ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ / учесници 3. АРТ ЛИНКА

                Галерија Подрум

                Трг слободе 2, Нови Сад

Понедељак, 21. август

14.00      3. АРТ ЛИНК 2017 / радови са симпозијума у Новом Саду

                Галерија Културног центра Ниша

                Булевар Зорана Ђинђића 37, Ниш

19.00      TOMASZ AWDZIEJCZYK, графике

                Галерија Друштва архитеката Ниша

                Генерала Милојка Лешјанина 52, Ниш

 

 

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања