Изложба слика „Караван ковачичке наиве“

01/04/2017

После веома успешних изложби у Ковачици и Београду изложба слика, преко 50 радова родоначелника наивне уметности у Србији, под насловом  „Караван ковачичке наиве“ сели се у Нови Сад где ће бити отворена у понедељак 03. априла у 20 часова у Клубу  „Трибина младих“  Културног центра Новог Сада.

Наивна уметност из Ковачице или ковачичка наива је назив за школу наивне уметности која се развила на простору данашње истоимене општине. Ковачица има велики значај на мапи светског наивног сликарства и представља својеврсни центар наиве. Ово мало место дуже од четрдесет година задивљује свет својом уметношћу, а посебно сликарством. Године 1939. Мартин Палушка и Јан Сокол откривају своју љубав према сликарству, а касније се њима приклањају други и 1951. године на челу са Владимиром Бобошем оснивају прву ликовну секцију. Оснивачи ковачичке школе били су: Мартин Палушка, Јан Сокол, Владимир Бобош, Михал Биреш и Јан Књазовиц, а касније су им се придружили и Мартин Јонаш и Зузана Халупова. Године 1952. дванаест ковачичких сликара излаже слике приликом прославе 150 година доласка Словака на просторе Војводине.

Карактеристика наивне уметности из Ковачице је снажна боја. У својим делима сваки од ковачичких сликара доноси нешто посебно за овај правац. Сваки од њих има свој стил и препознатљиво сликарско писмо. Мотиви ових уметника су углавном из живота и рада у сеоској средини. Посетиоци ће имати прилику да се ближе упознају и уживају у радовима овог посебног сликарског правца унутар уметности у периоду од 03. до 09. априла.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања