Izložba Miodraga Dade Đurića i Ljube Popovića u Kulturnom centru Novog Sada

25/08/2017

Izložba Miodraga Dade Đurića i Ljube Popovića u Kulturnom centru Novog Sada

DADO|LJUBA „UKRŠTANJA“

Izložba Miodraga Dade Đurića i Ljube Popovića, u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada i Fondacije „Plavo“ iz Beograda, biće svečano otvorena u petak, 1. septembra u 19 časova u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada. Posetioci izložbu mogu videti do 10. septembra. 

Projekat nazvan Dado – Ljuba – Ukrštanja, publici nudi po jednu kapitalnu sliku ova dva velika majstora evropskog slikarstva i pruža priliku za novo sagledavanje značaja ovih umetnika.  Miodrag Dado Đurić će se predstaviti izuzetnim delom iz 1976-77. godine „Diptih Monžavula“ (Diptyque de Montjavolt) velikog formata 150×500 cm, višedecenijskim vlasništvom prestižnog muzeja Solomon Gugenhajm iz Njujorka, dok će Ljuba Popović biti zastupljen veoma značajnim delom iz 1975-76. godine „Lepotica dana“ (La belle de jour) formata 210×300cm, doskorašnjim vlasništvom pariske Galerije Tese Herold.

Kao ideja za postavku u KCNS, poslužio je članak „Dado-rat, Ljuba rat i mir“ iz 1970. godine poznatog francuskog pisca i likovnog kritičara Alena Žufroae (1928 – 2015), objavljen u pariskom časopisu za savremenu umetnost Opus International. Tekst u kome je ovaj vrsni erudita združio dva prijatelja istražujući njihove bliskosti i razlike, pri tom navodeći da je malo slikara kao što su Dado i Ljuba čije delo svedoči o poštovanju slikarstva, zapitkujući se i nudeći odgovore o autorskoj ekspresiji, zanatskoj izvedbi, poetskom i filozofskom sadržaju stvaralaštva ova dva velikana. Autor ove postavke je književnik i istoričar umetnosti Dragan Jovanović Danilov čiji tekst „Magična ukrštanja“ otvara katalog ove izložbe. Tokom trajanja izložbe biće organizovane svakodnevne projekcije filmova i intervjua dva umetnika. Takođe, 8. septembra će biti organizovana i javna tribina o slikarstvu Miodraga Dade Đurića i Ljube Popovića.

Miodrag Dado Đurić (1933 – 2010) je rođen na Cetinju. Akademiju likovnih umetnosti završio je u Beogradu, u klasi prof. Marka Čelebonovića uz čiju pomoć se 1956. godine seli u Pariz. Bio je član CANU i predstavljao je Crnu Goru na Venecijanskom bijenalu. Dela mu se nalaze u mnogim svetskim muzejima: Bobur, Solomon Gugenhajm, Stedelijk… Spada u red najboljih evropskih slikara svog doba. Preminuo je u Parizu i sahranjen je po sopstvenoj želji u Košćelama u Crnoj Gori.

 

 

Ljuba Popović (1934 – 2016) je rođen u Tuzli. Akademiju likovnih umetnosti završio je u Beogradu u klasi Marka Čelebonovića, a specijalku 1960. godine u klasi Mila Milunovića. U Pariz seli 1963. Godine. Izlagao je širom sveta u: Parizu, Njujorku, Briselu. Dela mu se nalaze u muzejima i velikim privatnim kolekcijama. Slika „Mesečarka“ se nalazi u najvećoj svetskoj kolekciji nadrealizma vlasnika Danijela Filipakija. O Ljubinom slikarstvu snimljeno je više filmova u francuskoj produkciji, a o njegovom delu su pisali najuticajniji teoretičari umetnosti, književnici i likovni kritičari. Preminuo je u Beogradu i sahranjen je po sopstvenoj želji u Valjevu.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja