Изложба Миодрага Даде Ђурића и Љубе Поповића у Културном центру Новог Сада

25/08/2017

Изложба Миодрага Даде Ђурића и Љубе Поповића у Културном центру Новог Сада

ДАДО|ЉУБА „УКРШТАЊА“

Изложба Миодрага Даде Ђурића и Љубе Поповића, у организацији Културног центра Новог Сада и Фондације „Плаво“ из Београда, биће свечано отворена у петак, 1. септембра у 19 часова у Ликовном салону Културног центра Новог Сада. Посетиоци изложбу могу видети до 10. септембра. 

Пројекат назван Дадо – Љуба – Укрштања, публици нуди по једну капиталну слику ова два велика мајстора европског сликарства и пружа прилику за ново сагледавање значаја ових уметника.  Миодраг Дадо Ђурић ће се представити изузетним делом из 1976-77. године „Диптих Монжавула“ (Diptyque de Montjavolt) великог формата 150×500 цм, вишедеценијским власништвом престижног музеја Соломон Гугенхајм из Њујорка, док ће Љуба Поповић бити заступљен веома значајним делом из 1975-76. године „Лепотица дана“ (La belle de jour) формата 210×300цм, доскорашњим власништвом париске Галерије Тесе Херолд.

Као идеја за поставку у КЦНС, послужио је чланак „Дадо-рат, Љуба рат и мир“ из 1970. године познатог француског писца и ликовног критичара Алена Жуфроае (1928 – 2015), објављен у париском часопису за савремену уметност Опус Интернатионал. Текст у коме је овај врсни ерудита здружио два пријатеља истражујући њихове блискости и разлике, при том наводећи да је мало сликара као што су Дадо и Љуба чије дело сведочи о поштовању сликарства, запиткујући се и нудећи одговоре о ауторској експресији, занатској изведби, поетском и филозофском садржају стваралаштва ова два великана. Аутор ове поставке је књижевник и историчар уметности Драган Јовановић Данилов чији текст „Магична укрштања“ отвара каталог ове изложбе. Током трајања изложбе биће организоване свакодневне пројекције филмова и интервјуа два уметника. Такође, 8. септембра ће бити организована и јавна трибина о сликарству Миодрага Даде Ђурића и Љубе Поповића.

Миодраг Дадо Ђурић (1933 – 2010) је рођен на Цетињу. Академију ликовних уметности завршио је у Београду, у класи проф. Марка Челебоновића уз чију помоћ се 1956. године сели у Париз. Био је члан ЦАНУ и представљао је Црну Гору на Венецијанском бијеналу. Дела му се налазе у многим светским музејима: Бобур, Соломон Гугенхајм, Стеделијк… Спада у ред најбољих европских сликара свог доба. Преминуо је у Паризу и сахрањен је по сопственој жељи у Кошћелама у Црној Гори.

 

 

Љуба Поповић (1934 – 2016) је рођен у Тузли. Академију ликовних уметности завршио је у Београду у класи Марка Челебоновића, а специјалку 1960. године у класи Мила Милуновића. У Париз сели 1963. Године. Излагао је широм света у: Паризу, Њујорку, Бриселу. Дела му се налазе у музејима и великим приватним колекцијама. Слика „Месечарка“ се налази у највећој светској колекцији надреализма власника Данијела Филипакија. О Љубином сликарству снимљено је више филмова у француској продукцији, а о његовом делу су писали најутицајнији теоретичари уметности, књижевници и ликовни критичари. Преминуо је у Београду и сахрањен је по сопственој жељи у Ваљеву.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања