Изложба Дамира Мурсељевића „Бајковита мрежа одраза“

01/06/2017

У оквиру сарадње Културног центра Новог Сада и ЈУ Културно – информативни центар „Будо Томовић“ из Подгорице у понедељак 5. јуна у Клубу „Трибина младих“ биће отворена изложба уметника Дамира Мурсељевића са почетком у 19 часова. Посетиоци изложбу могу погледати до 11. јуна.

“У извјесној мјери, ова изложба је аутобиографска, и одражава расположење умјетника, ревносног посматрача емпиријске стварности, никада потчињеног властитом “ја”. Низ фотографија усмјерених да понесу и најпажљивију публику и подстакну је да инстинктивно, али ипак дубоко, размишља о зачараном погледу и лицу, са предјелима и пејзажима у позадини. Мурсељевићева фотографија, која се вјешто креће између одсјаја и огледала, и враћа нас на разиграну илузију очију, удаљава се од појединачног и усмјерава нас ка далеким обалама. Као подршка тој поруци наилазимо на свјетле боје, за које се хватају наша сјећања како бисмо памтили искуство сваког од нас у свијету емоција, веселих или суморних, плодних или стерилних, романтичних или хладних. Дакле, имамо пут који извире из мудре употребе чак и једноставне камере, пут између емпиријског искуства и емоција, у сталној потрази за смислом нашег постојања.”

Део уводне речи његове екселенције
Винченца дел Монака,
Амбасадора Републике Италије у Црној Гори,
приликом отварања Дамирове изложбе An Act of Seeing with One’s Other Eyes, у Галерији Солидарности у Котору, 30. октобра 2015. године.

Дамир Мурсељевић је рођен 1979. године у Подгорици, Црна Гора.  Дипломирао је на Факултету ликовних умјетности на Цетињу – одсјек за графички дизајн.  У лето 2001. године учествовао је на радионици стрипа на Цетињу, коју је водио истакнути француски дизајнер Паскал Рабатé, и направио стрип Tago Mago na Hot Rock објављен 2002. године у часопису за уметност и културу – Монтенегро Мобил Арт. Љубав према фотографији родила се још на самом почетку студија, и временом прерасла у његов главни уметнички изражај. За свој уметнички фотографски рад користи искључиво аналогне камере и рад са филмом. До сада је приредио шест самосталних изложби фотографија (2007. и 2009. у Подгорици, 2007. и 2015. у Котору, 2016. у Тивту – Порто Монтенегро и 2017. у Новом Саду) и учествовао на неколико колективних изложби.

У пролеће 2015. године реализовао је аудио-визуелни мултимедијални пројекат под називом Life’n’perspectives on abstract travels of a genuine crossover који је представио ауторов фотографски рад од 2000. године, у КИЦ-у „Будо Томовић“. Дамир је био један од два представника Црне Горе на другим Светским уметничким играма World Art Games 2015, у Братислави, Словачка, и такође један од организатора 3. World Art Games одржаних у Подгорици и Сутомору, Црна Гора. Са својим кратким филмовима тј. видео радовима The Bob’s Friend и Blow Your Tears Dear. The Maker Said је учестовао на Фестивалу алтернативног филма/видеа – AVIfest, 2015. и 2016. године. у Подгорици. Један је од учесника светске изложбе у организацији WAG Mexico, одржане у Музеју историје и уметности града Гуанајуато, на Светски дан мира, 21. септембра 2016. године. Протеклих 15 година Дамир је посветио и маркетингу, позоришту, филмској критици, радијској продукцији, а у последње време и социјалном раду.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања