Изложба цртежа Марије Бјекић „За новог човека“

27/01/2017

У Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада у понедељак 30. јануара са почетком у 20 часова биће отворена изложба цртежа Марије Бјекић под називом „За новог човека“. Изложба ће трајати до 11. фебрура.

 

Полазиште за моје радове је промишлјање одговорности према наслеђу и читање истог, истицање вредности које су се развијале у периодима еманципације нашег друштва. Визуелни материјал за цртеже налазим у документарним фотографијама, кадровима из филмова, архитектонским нацртима и макетама, плакатима чији је оригинални контекст углавном испарио. Цртежи који су рађени графитном оловком намерно су бледи и “меки”. Процес рада је спор и медитативан као контраст начину живота у коме се славе брзина и претерана продукција.
Поставка радова представлја мрежу културних и историјиских референци које се ослањају на одређена дешавања у 20. веку. То су идеје авангардних модернистичких покрета, посебно супрематизма Казимира Малјевича. Слетови и параде, као друштвене кореографије и маршеви засновани на визијама прогреса. Затим, нагли процват урбаних средина и изградња заједничких добара. Цитати су прикуплјани из разних извора; стихови Мајаковског, одломци из интервуја познатих научника са yоутубе-а.
Кроз свој рад желим да причам о могућим позитивним исходима, о контрасту онога што је наметнуто кроз јавни говор (а то су неолибералне вредности, нормализација друштвене неравнотеже, неутрализација отпора) и онога што би могло да буде нова здравија друштвена свест. Инспирацију проналазим у ентузијазму послератног периода. Радови говоре о успаваним вредностима, које поново постају актуелне како нивои неправде постају очигледнији.

Марија Бјекић
Марија Бјекић је рођена у Београду, 1979. године. Дипломирала 2007. године на Факултету ликовних уметности у Београду.

Самосталне изложбе:
2016. “Са којим фантастичним структурама?”, Галерија Коларчеве задужбине, Београд
2015. “Раднички снови”, Галерија Дома омладине, Београд
2014. „Заједништво“, Галерија Установе културе Палилула, Београд
2007, 2005. Изложба слика, Галерија Завода за проучавање културног развитка, Београд

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања