Визуелна сензација Томислава Стошића

09/05/2015

Позивамо Вас на отварање изложбе сликара Томислава Стошића

25. маја у Малом ликовном саону са почетком у 19 часова. 

Добро дошли. 

tomislav_stosic-akt-3

„Плес је саставни део живота. Људски род је од свог настанка упражњавао овај вид говора тела. Понекад у ритуалне и магијске сврхе,понекад у намери да заведе и освоји а понекад да да одушка сопственом бићу. Плесом се изражавају сва видљива и невидљива стања. Радост и туга, страст и љубав, злочин и казна, утеха и разочарање… Спољашње кретње тела водиле су у унутарње тајне духа. Сензација за око, освежење за душу. Игра је и казивање, нарација догађаја, тек наговештај трагедије или усхићења.

tomislav_stosic-akt-1

Вештина и гипкост телесних кретњи натапа чуло вида које пожели да ухвати ту титравост што мами. Да је ухвати, замрзне тренутак и наново ослободи само за сопствену чулност, себично а тако свима доступно.
Забележити те сензације, сачувати им живот у замрзнутости, наговестити покрет, изразити психолошку везаност плесача јесу изазов и дилема. Како изразити мноштво сензација и сачувати ликовност. Ако се стилизује, карикира или апстрахује нестаће телесности која је везана за плес као лепоте изражавања телом. Истаћи првенствено покрет значи изгубити психолошку и духовну везу.

Визуелне сензације преточити у доживљено, ослобођено успоредбе са извором сензација, ослобођено за самосталан живот слике. Слике коју воде закони ликовног. Слике која прича сваком посматрачу сопствену причу.“ (Аутор изложбе)

ТОМИСЛАВ СТОШИЋ-БИОГРАФИЈА
Рођен је 1962. године у Панчеву. Основну и средњу школу завршио у Панчеву. Дипломирао је на Факултету ликовних уметности у Београду,1988. године у класи проф. Момчила Антоновића. Магистрирао је 1992. године на истом факултету код истог професора. Члан Удружења Ликовних Уметнлка Србије од 1989. године. Значајније самосталне изложбе одржао у: Београду (Коларчев народни универзитет; Међународни пресс центар ТАЊУГА; галерија ФЛУ); Брчко (галерија „Ризах Штетић“); Панчеву (Мала Галерија Центра за културу; Савремена галерија). Излагао на преко педесет колективних изложби (Панчево, Београд, Нови Сад, Ниш, Ковин, Нови Пазар, Земун, Брчко, Загреб, Констанц – Немачка…). Награде: Откупна награда Министарства културе Србије 1988. године, награда на Панчевачком октобарском салону 1994. године. Учествовао је у раду ликовних колонија: „Делиблатски песак“; „Сопоћанска виђења“; “Баја”- Мађарска. Аутор три мурала у Панчеву.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања